Sansade artiklar

Mot bakgrund av det höga tonläget i svensk media (framför allt i kvällspressen) är det glädjande att se flera artiklar som på sansat sätt försöker beskriva situationen.

I Svenska Dagbladet skriver skriver FOI-analytikern Jerker Hellström
att regimen i Nordkorea kan vara nöjd. Under de senaste veckorna har den lyckats få ledaren Kim Jong-Un på förstasidor världen över, så gott som dagligen. Hellström menar att just detta troligtvis har varit ett av huvudsyftena med den uppskruvade retoriken från Pyongyang. Genom att påminna omvärlden om att Nordkorea utgör en säkerhetsrisk sätter regimen direkt och indirekt press på USA att göra eftergifter för att förhindra en eskalering till väpnad konflikt.

Också i Svenska Dagbladet skriver Jan Hallenberg, professor vid försvarshögskolan, att
vi inte ska överdriva de krigsrisker som råder på Koreahalvön. Han menar att ett stort kärnvapenkrig är utomordentligt osannolikt, och att ett konventionellt stort krig är något mer möjligt men fortfarande osannolikt.

Slutsligen skriver tre forskare från Utrikespolitiska institutet i Dagens Nyheter om att hot och isolering är fel strategi i konflikten med Nordkorea. De menar att omvärlden måste ompröva sin strategi med sanktioner och isolering, då den inte har minskat Nordkoreas kärnvapenambitioner. Inofficiellt menar amerikanska beslutsfattare att man bör trappa ned retoriken och att det var fel att sända bombflygplan till de senaste militärövningarna i Sydkorea.

LÄS MER:  Besök i Nordkorea på 60-talet
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*