Skjutne sydkoreanen sökte asyl i Japan

Den man som sköts till döds av sydkoreansk militär när han försökte fly till Nordkorea simmandes över en gränsflod hade sökt asyl av politiska skäl i Japan. Ansökan ska dock ha avslagits av japanska myndigheter och mannen utvisades därefter ur landet. Detta enligt en talesperson för den sydkoreanska militären.

Mannen, som var i 50-årsåldern, tog sig igenom taggtrådshinder och hoppade ner Imjinfloden vid västra delen av gränsen mot Nordkorea. Trots uppmaningar från den sydkoreanska militären att vända om, försökte mannen att simma över till den nordkoreanska sidan. Han sköts då till döds av militären under sitt försök att simma över floden. Han var utrustad med en egentillverkad flytutrustning och bar med sig nödproviant i form av bland annat nudlar och godis.

Detta är första gången på över tio år som en civilperson skjuts till döds vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea. Det är ovanligt att sydkoreaner försöker att fly över till Nordkorea, men drygt 25 000 nordkoreaner har flytt åt andra hållet. Antalet avhoppade nordkoreaner ökade drastiskt under den svåra svälten på 90-talet.

Källa:
Yonhap: S. Korean man killed in defection attempt sought refugee status in Japan: official

LÄS MER:  Vad blir nästa steg?
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*