Spännande berättelse, men tråkigt berättad

Kenneth Bae greps av nordkoreanska myndigheter den 3 november 2012. Gripandet följdes av en drygt två år lång mardröm i nordkoreansk fångenskap. Han blev den amerikan som suttit längst i nordkoreanskt fängelse sedan Koreakriget i början av 1950-talet.

Bae, med ett sydkoreanskt förflutet, hade sedan flera år tillbaka rest till Nordkorea som reseledare för kristna grupper. Hans syfte med resorna var att visa upp landet för utländska besökare och på plats be för Nordkorea och dess befolkning. Resan i november 2012 var Kenneth Baes artonde till Nordkorea, men denna gång följde han inte sina tidigare fastlagda rutiner. Av rent slarv glömde att ha kolla sin packning ordentligt och råkade få med sig en hårddisk som innehöll material som framställde Nordkorea och dess regim i dålig dager. Bland annat fanns bilder på svältande barn under den nordkoreanska svälten på 1990-talet.

Kenneth Bae
Kenneth Bae
Bae greps, alla hans ägodelar beslagtogs och efter en summarisk rättegång dömdes han till 15 års straffarbete. Han dömdes för att i Nordkorea ha bedrivit verksamhet syftandes till att störta den sittande regimen. Straffarbetet genomfördes på ett jordbruk, där han bland annat fick arbeta med odling av sojabönor.

Tiden på jordbruket var tuff, inte minst beroende på Baes fysiska status, bland annat en dålig rygg. Stora delar av den tid han satt i fångenskap spenderades därför på ett sjukhus i huvudstaden Pyongyang.

Den 8 november 2014 frigavs Kenneth Bae och fick resa hem till USA igen. Frigivningen föregicks av ett långt diplomatiskt arbete, där den svenska ambassaden i Pyongyang spelade en viktig roll.

Förra året kom Kenneth Baes bok om sin tid i nordkoreansk fångenskap. Det är spännande att få återvända till denna fascinerande och skrämmande historia. Tiden för Baes fängslande sammanföll i stort i tid med skapandet av denna hemsida och jag kommer ihåg alla de förhoppningar och farhågor som lyftes i utländsk media och som jag försöka att förmedla på nyhetsplats. Att skriva om Bae blev viktigt för mig för att kunna förstå Nordkorea och dess ömtåliga relationer med utlandet.

LÄS MER:  Misslyckat försök att beskriva en nordkoreansk väckelse

Mark Tabb
Mark Tabb
Boken ”Not Forgotten”, som är skriven tillsammans med Mark Tabb, är en enkelt skriven bok, som beskriver händelserna kronologiskt från november 2012 till november 2014. Rent berättarmässigt innehåller den få överraskningar. Fokus ligger hela tiden på Kenneth Bae och boken gör i stort sett inga försök att förklara bakgrunden till dagens situation i Nordkorea eller förklara den kultur och det system som präglar landet.

Jag tycker i huvudsak att detta är bra. Historien är så pass bra att den tål att fokuseras på. Jag tycker dock inte att historien berättas på ett bra sätt. Det blir lite för avskalat och ett litet för snabbt berättande. Som läsare känner jag inte Kenneth utsatta situation i kroppen och jag känner inte med honom. Berättande går också så fort att jag inte heller får en känsla av hur länge han faktiskt satt fängslad.

Jag tror detta delvis beror på berättartekniken. Ambition har varit att berätta Kenneths historia rakt upp och ned från A till Ö. Då går det inte att fördjupa sig alltför mycket, då boken skulle bli för lång. Jag tror dock att boken hade tjänat på att mer uppehålla sig vid enskilda händelser av vikt. Till exempel tycker jag att boken lyfter när Kenneth berättar om sin relation till hunden på sjukhuset eller om de många samtalen med sin övervakare.

Men jag tror en annan anledning till det avskalade berättandet är Kenneths ambition att inte prata illa om nordkoreanerna. Tvärtom får vi en mycket bra bild av de nordkoreaner han möter. Dessa framstår lika mycket som offer eller fångar som Kenneth Bae själv. Han beskriver dem som mycket vänliga och med en stor nyfikenhet på hans tro och på hans person.

LÄS MER:  Både och om Nordkorea

Det finns heller inte mycket av fördömande i hans bok och i hans tankar om tiden i Nordkorea. Hans straff och brott beskrivs med viss förvåning, men i huvudsak med vad som närmast får beskrivas som viss förståelse. Utifrån situationen i Nordkorea och den kultur som finns i landet går straffet både att förklara och förstås, även om han aldrig försvarar det.

Kenneth Bae
Men hur kan man då förklara detta öppna sinne efter dryga två år i nordkoreansk fångenskap? Jag tror mycket hänger samma med den starka gudstro som Kenneth har. Han lever sitt lev genom sin tro och allt han utsätts för finns det en mening med. Det är tydligt att tron hjälpte honom igenom de svåraste stunderna och att det är tron som gör att han i backspegeln ser tillbaka positivt på sin tid i Nordkorea.

Gud och religionen har en mycket framträdande plats i boken. Inte bara genom att varje kapitel inleds med ett bibelcitat, utan främst genom att alla händelser kopplas till gud, Jesus eller den heliga anden. Han beskriver också mycket ingående om alla böner han ber och alla andliga sånger han sjunger.

Så, vad tycker jag då om boken? Ja, både och måste jag nog säga. Det är en mycket läsvärd historia och det gick oerhört snabbt att plöja igenom de dryga 240 sidorna. Berättelsen är väl värd att berätta. Dock tycker jag att den skulle vunnit på mer känslor, djupare beskrivningar och ett tydligare fokus. Boken stannar inte kvar och berättelsen fastnar inte på näthinnan på ett sådant sätt som en riktigt bra bok gör.

LÄS MER:  Berättande utan spänning och känsla

Köp boken:
Adlibris: Not Forgotten (Inbunden)
Adlibris: Not Forgotten (Häftad)
Adlibris: Not Forgotten (CD-bok)
Bokus: Not Forgotten (Inbunden)
Bokus: Not Forgotten (E-bok)
Bokus: Not Forgotten (Häftad)

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

2 kommentarer

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*