Spänning med spridningsrisk

Amerikanskt B52-plan.
Amerikanskt B52-plan.

Såväl Dagens Nyheter som Svenska Dagbladet skriver idag om den ökande spänningen på koreahalvön. USA och Sydkorea har under mars månad genomfört stora militära övningar när gränsen mot Nordkorea. Nordkorea menar att övningarna är en förberedelse för en kommande invasion och har svarat med skarp kritik och en ökad mobilisering (läs mer).

USA har nu ytterligare stärkt sina positioner i området. Idag rapporteras att bombplanet B 52 utbildningsflyger över Sydkorea. Flygningarna med planet, som kan bära atomvapen, är en varning till Nordkorea. En liknande varning utfärdades under förra veckan, då sydkoreanska medier rapporterade att amerikanska ubåtar med kärnvapen befinner sig i närheten av Sydkorea. Huvudsyftet med närvaron av B 52 ska, enligt amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, vara att stärka upp det sydkoreanska försvaret gentemot missilattacker. På grund av geografiska förutsättningar saknar Sydkorea goda möjligheter till luftvärn, varför fokus läggs på att rikta eventuella attacker mot avfyrningsstationer på marken.

Spänningen som under många år liknat ett slags kallt krig har på sistone skiftat karaktär. Bortsett från den koreanska konflikten, som aldrig fått ett formellt slut efter 50-talets krig, finns den territoriella om Sydkinesiska havet med intressen från en rad länder i regionen. I fredags övningsavfyrade Nordkorea robotar mot området. Detta blir extra tydligt när Kina stämmer in i den ryska kritiken av USA:s utbyggnad av sitt missilförsvarssystem.

Sveriges radio rapporterar att USA i fredags offentliggjorde planer på att i Alaska placera ut ytterligare fjorton luftvärnsrobotar med kapacitet att skjuta ned ballistiska missiler. USA har redan trettio sådana robotar i Alaska. Pentagon kommer även att placera en varningsradar i Japan. Samtidigt kommer USA att dra ned på missilförsvaret i Europa, främst för att spara pengar.

LÄS MER:  Militära spänningen stiger på Koreahalvön

Peking befarar att den amerikanska utbyggnaden är riktad mot Kina, och under en presskonferens igår sa talesmannen för Kinas utrikesministerium att utbyggnaden riskerar att förvärra spänningarna i Asien. Den senaste tiden har uppvisat en stor enighet i relationen mellan Kina och övriga världen i relationen till Nordkorea, men kanske är enigheten inte så total som nyhetsrapporteringen gett sken av. Kina är, som vi tidigare skrivit om, en nyckelspelare för att skapa stabilitet i området och USA har inte råd att tappa landet som en partner.

Källor:
Sveriges Radio: Kina kritiserar utbyggnad av USA:s missilförsvar
Dagens Nyheter: USA flyger B 52:or över Korea
Svenska Dagbladet: USA flyger B 52:or över Sydkorea
Aftonbladet: USA övar kärnvapenbombningar mot Nordkorea

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*