Spänning och förvirring fram till sista sidan

Det var med spänning som jag tog mig an denna min första skönlitterära bok om Nordkorea. Boken ”A Corpse in the Koryo” är också den första i en bokserie om hittills fem böcker om den nordkoreanska polisinspektören O. ”A Corpse in Koryo” kom ut 2006 och den senaste boken ”A Drop of Chinese Blood” för två år sedan.

James Church
James Church

Böckerna är skrivna av pseudonymen James Church som enligt bokens baksida ”är en för detta underrättelseofficer från Västvärlden med flera decenniers erfarenhet av Asien”. Författaren ska enligt uppgifter vara uppväxt utanför Los Angeles i USA och vara drygt 60 år gammal.

Handlingen i boken kretsar kring den nordkoreanske polisofficeren O. Hans far stred under det koreanska befrielsekriget gentemot Japan och lever tack vare sin fars prestatioer ett relativt priviligierat liv. Han kan därför göra en förhållandevis god karriär, trots att han uppträder motvalls och irriterar sina överordnade genom att bryta mot både uttalade och outtalade regler. Till exempel vägrar han konstant att komma ihåg att ta på sig broschen med landets ledare som det är påbud att man som offentlig tjänsteman ska bära.

Boken inleds med att inspektor O skickas iväg på vad det verkar vara ett nattligt rutinuppdrag. Han ska fotografera en förbipaserande bil. Men det ena leder till andra och för sent inser O att han hamnat i en historia med svek och död och i en situation som han långt ifrån kan kontrollera. En historia med bottnar långt bak i tiden och där företrädare för nordkoreanska gör allt vad som står i deras makt att jaga och eliminera de som vet för mycket. Inspektör O kan inte lita på någon i en värld där inget eller ingen är vad de utger sig för att vara. Allra minst kan han lita på sin bror…

LÄS MER:  Fascinerande historia som inte fullt ut tas till vara
Hotell Koryo i Pyongyang.
Hotell Koryo i Pyongyang.

En bra deckarroman ska klara av att hålla uppe spänningen genom hela boken. Här lyckas James Church väldigt bra. Trots bokens digra 288 sidor är det först i de avslutande kapitlen man förstår bakgrunden och hur allt delar hänger ihop. Det är mycket bra jobbat av författaren och är onekligen en grund för att ge boken ett högt betyg, men jag är åndå inte helt nöjd. För det är ibland ganska svårt att hänga med och att jag förstod hur allt hänger ihop är en sanning med modifikation. Låt mig förklara varför.

Det som framförallt slår mig när jag läser ”A Corpse in the Koryo” är nämligen hur mycket författaren ansträngt sig för att skapa en suggestiv och mystisk stämning. Han gör det dels via bra miljöbeskrivningar, där kontorsmiljöer, parker och berg beskrivs ingående. Men framför allt gör han det genom det språk som bokens karaktärer använder. Alla meningar är fulla av antydningar, men lider samtidigt av en stor brist på tydlighet. Ingen säger vad de egentligen menar. Utöver att skapa stämning, tycker jag att det skapar en stor förvirring. Detta kan dels bero på ett visst mått av språkförbistring, men jag tror också att författarens mystifierande ansträgningar spelar mig ett spratt. Det blir, enligt min mening, lite för mycket av det goda.

Church lägger helt enkelt ett alldeles för stort fokus på att skapa stämning. Dialogen uppleves därför av mig som stolpig. Detta är möjligen ett försök att återskapa en korrekt nordkoreansk dialog, men jag tycker tyvärr att det faller lite. Det är okej i de delar då O förhörs av en irländsk agent, där dialogen visar ett lurpassande spel demellen, men i romanens övriga delar tycker jag inte att det fungerar.

LÄS MER:  Spännande, trots bristande trovärdighet

I romanens bästa delar, till exempel i mötena mellan inspektör O och hans bror eller när han undkommer de agenter som skuggar honom på hans kontor, är dock skildringarna mycket bra och skapar verkligen en fantastisk stämning. Jag har svårt att bedöma hur väl detta stämmer överens med hur det verkligen är i Nordkorea, men som skönlitteratur betraktat tycker jag trovärdigheten är fullt tillräcklig.

Gorkijparken av Martin Cruz Smith
Gorkijparken av Martin Cruz Smith

Recensenter har jämfört ”A Corpse in the Koryo” med Martin Cruz Smiths bok ”Gorkijparken”. Även om jag tyckte bra mycket bättre om Gorkijparken, kan jag se likheterna. Dels den goda beskrivningen av stämningen i ett totalitärt land och dels beskrivningen av en polisman som inte helt går i linje med det som förväntas av honom.

Helhetsintrycket blir lite blandat, men är i huvudsak positivt. Om du är intresserad av en spänningsroman där ovissheten bevaras ända fram till slutet är detta definitivt en bok för dig. Men om du önskar en bok för ett slapp semester och kräver minsta möjliga ansträgning är detta inget för mig. Denna bok kräver din fulla uppmärksamhet för att ge dig valuta för 300 lästa sidor.

Böckerna i serien om Kommissarie O
A Corpse in the Koryo (2007
Hidden Moon (2009)
Bamboo and Blood (2010)
The Man with the Baltic Stare (2011)
A Drop of Chinese Blood (2012)
The Gentleman from Japan (2016)

Köp boken:
Adlibris: A Corpse in the Koryo
Bokus: A Corpse in the Koryo

Detta kanske också intresserar dig

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*