Stark nordkoreansk reaktion mot nya sanktioner

Nordkorea reagerade trotsigt på de utökade sanktionerna som FN:s säkerhetsråd beslutade om under onsdagen. I ett uttalande från landets utrikesminister utlovades ett stop på alla ansträngningar att göra koreahalvön kärnvapenfri. Utrikesministern kallade säkerhetsrådet ”en amerikansk marionettdocka” och anklagade USA för att förvärra en redan fientlig politik gentemot Nordkorea och att denna politik enbart lett till ett tillintetgörande av de tidigare sexpartssamtalen om kärnvapennedrustning. Han sade att landet kommer att genomföra aktiva åtgärder för att utöka och förstärka sitt militära försvar, inklusive avskräckande kärnvapen. Uttalandet satt genast igång spekulationer om att landet planerade att utföra en ny kärnvapenprovsprägning.

I ett nytt uttalande under torsdagen, från en högt uppsatt nordkoreanska militär, pekades USA, ”en svuren fiende mot det koreanska folket”, ut som mål för kommande test av såväl kärnvapen som långdistansraketer.

Som en reaktion på de nordkoreanska uttalandena har Sydkorea intensifierat sin bevakning av de platser som Nordkorea använt vid sina tidigare provsprägningar. Enligt Sydkoreanska bedömningar, som baseras på nytagna satellitbilder, ska Nordkorea vara redo att utföra en provsprängningar inom loppet av ett fåtal dagar.

Källa:
Yonhap News: N. Korea vows to end denuclearization talks

Yonhap News: N. Korea ramps up threat of another nuclear test
The Wall Street Journal: North Korea Protests U.N. Sanctions
NK News: North Korea threatens to build up ”Nuclear deterrence”
Voice of America: N. Korea Hints at Nuclear Test Following UN Resolution
Reuters: North Korea to target U.S. with nuclear, rocket tests
CNN: North Korea says new nuclear test will be part of fight against U.S.

LÄS MER:  FN:s säkerhetsråd fördömer provsprängning
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*