Starka noveller om livet inne i Nordkorea

Boken ”Anklagelsen” består av sju kortare noveller om livet inne i Nordkorea. Novellerna är författade av pseudonymen Bandi, som enligt bokens eftertexter är en nordkoreansk författare knuten till Nordkoreas författarförbund och därmed en del av landets propagandaapparat. Texterna, som får beskrivas som starkt oppositionella, ska vara skrivna inne i landet och sedan utsmugglade av en vän till Bandi.

Vi vet inte mycket om Bandi. Förlaget är mycket försiktiga med information om honom med hänsyn till hans personliga säkerhet. Om hans identitet skulle bli känd för nordkoreanska myndigheter skulle han med största säkerhet sväva i stor fara.

Nackdelen med detta hemlighetsmakeri är så klart svårigheten att bekräfta hans och bokens äkthet. Förlaget själv säger sig ha gjort nödvändiga bakgrundskontroller och är övertygande om att novellerna är skrivna av en nordkorean inne i Nordkorea. Om detta stämmer kan det vara den första gången vi ser sådana texter, och kanske världen också i sådana fall har fått sin första nordkoreanska dissident, i likhet med till exempel Aleksandr Solzjenitsyn från dåtidens Sovjetunionen.

Barbara Demick
Barbara Demick

Alla är dock inte övertygande. Till exempel är Barbara Demick, författare till Inget att avundas – Vardagsliv i Nordkorea, skeptisk och tror inte att texterna är författade inne i Nordkorea (läs mer).

Hur som helst består boken av mycket starka noveller som belyser flera aspekter på nordkoreaner som tröttnar på det hårda livet i landet eller som blir offer för regimens plötsligt bristande förtroende. Här hittar vi mamman vars son är rädd för de bilder på Karl Marx och Kim Il-sung som syns genom fönstret i det fina kvarter i Pyongyang som familjen fått tack vare makens jobb på en av det styrande partiets propagandaavdelningar. När hon drar ner rullgardinen för att skydda barnet får de besök av partiföreträdare och efter att ärligt ha svarat på frågor om orsaken till de neddragna rullgardinerna förvisas de från huvudstaden. I en annan novell möter vi makan som håller tyst om partiföreträdarens sexuella trakasserier för att möjliggöra för sin talangfulla make, som har en tvivelaktig bakgrund, att göra karriär. I ett tredje kapitel kan vi läsa om den partitrogna äldre mannen som hela sitt liv kämpat för den socialistiska revolutionen och för att bygga upp det stora välståndet, som han på ålderns höst nu inser aldrig kommer att förverkligas.

LÄS MER:  Nordkoreanskt avhopp till Finland

Jag tycker att boken ”Anklagelsen” är väldigt stark och bra. Egentligen tycker jag inte frågan om bokens autencitet spelar så stor roll. Jag finner ändå ett stort värde i novellerna och det är min tro att de faktiskt berättar något viktigt om hur livet är inne i det stängda Nordkorea. Berättelser som vi alltför sällan hör.

De sju novellerna är sinsemellan olika, både avseende innehåll och berättarteknik, och jag tröttnar därför aldrig, utan varje novell känns nästan som en ny bok. Det är en riktig blandvändare och det går snabbt att ta sig igenom de dryga 250 sidorna. Formatet gör sitt till detta, men framför allt är det ett bra berättade och starka historier som lyfter denna bok.

Nackdelen med formatet är att det ibland känns lite ofullständigt och litet ”snuttigt”. Jag vill veta mer om karaktärerna och vad som hände sedan. Novellerna hade vunnit på ett längre format. Men om historien bakom bokens tillkomst stämmer, så finns det ju förklaringar som ger mig fullt godtagbara skäl till bokens format.

Detta är en bok jag varmt kan rekommendera, inte bara till personer med stort intresse för Nordkorea utan även till den läsare som bara vill lyfta på förlåten till detta mystiska och i dagsmedia omskrivna land.

Köp boken:
Adlibris: Anklagelsen (Inbunden)
Adlibris: Anklage (Inbunden, Norska)
Bokus: Anklagelsen (Inbunden)
Bokus: Anklagelsen (E-bok)

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*