Starka utländska reaktioner

De internationella reaktionerna på Nordkoreas raketuppskjutning är starka. USA släppte tidigt ett uttalande, i vilket man säger att ”Nordkorea enbart kommer att isolera sig genom denna synnerligen provokativa handling”. Tommy Vietor, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, säger i ett uttalande att landet, genom att satsa sina bristande resurser på ballistiska missiler och kärnvapen, inte uppnått säkerhet eller acceptans i det internationella samfundet och kommer heller aldrig att så göra.

Även EU reagerar starkt. Catherine Ashton, EU:s utrikespolitiska talesperson, säger att EU överväger, efter nära konsultationer med sina viktigaste allierade och i linje med tidigare beslut i FN:s säkerhetsråd, ett lämplig svar, vilket kan innebära ytterligare internationella restriktioner för Nordkorea.

Nya Zeelands utrikesminister, Murray McCully, fördömmer den nordkoreanska uppskjutningen. Han menar att uppskjutningen enbart kommer att öka spänningen på den koreanska halvön och är ett bakslag för strävandena att uppnå säkerhet i regionen. Han uppmanar Nordkorea att avbryta sina kärnvapen- och missilprogram och istället lägga sina resurser på sin befolkning.

Shinzo Abe, personen som leder i opinionsmätningarna inför det japanska valet i nästa vecka och som troligen kommer att bli ny premiärminister, är känd som ”Nordkoreahök” och kräver i ett uttalande att FN fastställer en resolution som kraftigt fördömer Pyongyang.

Källor:
Charlotte Observer: North Korea sends object into space with surprise launch of multi-stage rocket
Reuters: EU considering additional measures against North Korea
TVNZ: North Korea’s leader burnishes credentials with rocket

LÄS MER:  Sänkt stridsberedskap i Nordkorea
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*