Stor militärparad för att fira Kim Il-sung

Uppvisning av robotar under militärparaden.

Nordkorea genomförde under lördagen en stor militärparad i huvudstaden Pyongyang som en del i firandet av Kim Il-Sungs födelsedag. Under paraden visade nationen upp sina militära muskler genom att framföra sin beredskap att gå i krig med USA och genom att visa upp vad som tycks ha varit en ny interkontinental ballistisk missil (ICBM). Paraden hölls traditionsenligt på det torg i centrala Pyongyang som bär Kim Il-sungs namn.

Kim Jong-un under militärparaden.
Kim Jong-un under militärparaden.

Den nuvarande ledaren Kim Jong-un bevittnade hela paraden omgiven av höga företrädare för militären och det styrande Koreanska Arbetarpartiet.

Kim Il-sungs födelsedag, Solens dag, är en av Nordkoreas viktigaste helgdagar. Årets firande skedde i en period då spänningen åter har börjar att stiga på den koreanska halvön. Nordkorea har den senaste månaden genomfört nya provskjutningar av missiler och spekulationer har rests om att landet också planerar för nya kärnvapenprovsprängningar. USA har svarat med att sända örlogsfartyg till området, en åtgärd syftandes till att visa den amerikanska styrkan. De oväntade militära aktionerna i Syrien och Afghanistan har också rest frågor om vilken plan USA:s nya president Donald Trump har för Nordkorea. Det har till exempel spekulerats om ett förebyggande flyganfall mot strategiskt viktiga platser i Nordkorea.

Choe Ryong-hae, vice ordförande i det styrande arbetarpartiet i Nordkorea, menade i ett tal i den nordkoreanska televisionen, att Nordkorea är berett på krig om USA genomför militära åtgärder och att landet är berett att använda sina kärnvapen under en sådan situation.

Nordkorea tycks vilja visa för omvärlden att landets militära styrka inte påverkats av de tuffa internationella sanktionerna som Nordkorea lever under. Sanktionerna är bland annat ett svar på Nordkoreas två kärnvapenprov under 2016. Landet har de senaste åren dessutom genomfört en rad uppskjutningen av nya modeller av medeldistansrobotar.

LÄS MER:  Uppstart av kärnkraftsanläggning
Uppradade militärfordon i väntan på paraden.
Uppradade militärfordon i väntan på paraden.

Gårdagens parad har grundligt analyserats av utländska experter för att kunna skapa sig en bild av hur Nordkorea har utvecklat sin militära förmåga. En strid ström av tanks och bepansrade fordon, som tycktes bära ballistiska missiler, rullade över torget. I den nordkoreanska televisionens bevakning av paraden sades det bland annat att landet skaffat sig en förmåga ”att sätta stopp för den militära överlägsenhet som imperialisterna hävdar sig ha”.

Utöver en ny typ av interkontinental ballistisk missil kunde man under paraden också se missiler anpassade för att avfyras från ubåtar och långdistansrobotar.

Soldater under militärparaden.
Soldater under militärparaden.

Det hade spekulerats i att landet skulle genomfört ett kärnvapenprov som en del i firandet, men detta tycks inte ha skett. Men ett nytt tillfälle för ett prov kan komma redan nu på lördag, 25 april, då landet firar 85-årsdagen för grundadet av den nordkoreanska armén. Enligt sydkoreanska bedömare är Nordkorea redo att genomföra ett kärnvapenprov och att militären bara väntar på Kim Jong-uns order att genomföra det.

Nordkoreansk media visade också upp bilder på när Kim Jong-un besökte Kumsusanpalatset, där hans farfar Kim Il-sung och far Kim Jong-il, ligger begravda.

Källor:
The Guardian: North Korea parades military might and warns US amid nuclear test fears
Yonhap: N.K. stages massive military parade on founder’s birthday

Detta kanske också intresserar dig

Om Pär Lundqvist 762 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*