Stora förändringar i det politiska toppskiktet

Jang Song-Thaek,
Jang Song-Thaek,

Enligt uppgifter från den sydkoreanska säkerhetstjänsten, som citeras av flera medier idag, har Kim Jong-uns farbror Jang Song-thaek tvingats bort från Nordkoreas politiska toppskikt. Uppgifter gör också gällande att två personer med stort inflytande i det nordkoreanska arbetarpartiet och som sägs ha stått Jang nära, Ri Ryong-ha och Jang Soo-kil, ska ha avrättats.

De två som nu ska ha avrättats tros ha varit anklagade för korruption, men det kan också vara så enkelt som att de avrättats på grund av sina nära band med Jang Song-thaek. Avrättningarna, som ska ha godkänts av Kim Jong-un, skedde i november och Jang Song-thaek ska inte ha synts till därefter. Senast han sågs offentligt var vid ett japanskt besök i Pyongyang den 6 november och senast han sågs vid Kim Jong-uns sida var den 10 oktober i samband med Arbetarpartiets 68-årsdag. Det finns ingen information kring varför han ska ha fallit i onåd, men analytiker spekulerar i att farbrodern förlorat en maktkamp mot Choe Ryong-Hae, nära förtrogen till Kim Jong-Un och med militär rang som vice marskalk och chef för arméns politiska avdelning.

Jang Song-thaek är gift med med Kim Jong-ils syster Kim Kyong-hui. Han var vice ordförande i den viktiga försvarskommissionen och sågs som Nordkoreas andreman efter Kim Jong-un. Många experter menar att Jang Song-thaek spelade en nyckelroll för Kim Jong-uns maktövertagande och han såg allmänt som den unga ledarens beskyddare. De senaste tidens händelser kan vara en del i en intern maktkamp.

Källor:
Yonhap News: North Korean leader’s uncle likely removed from power: spy agency
Aftonbladet: Nordkoreansk ledare tvingas bort
Svenska Dagbladet: Nordkoreansk ledare tvingas bort

LÄS MER:  Kim Jong-uns halvbror mördad
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*