Största gemensamma övningen någonsin

Sydkorea och USA kommer under den kommande veckan att genomföra de största gemensamma militära övningarna någonsin. Enligt ett uttalade från den sydkoreanska militären under söndagen ska övningen ses som en varning till Nordkorea att inte genomföra fler provokationer. Övningen kommer att pågå från 7 mars till och med den 30 april och kommer att involvera mer än 300 000 sydkoreanska soldater och 15 000 amerikanska. Syftet med övningen är att förbereda de gemensamma trupperna för en förebyggande attack om Nordkorea skulle välja att anfalla Sydkorea. I övningen kommer man också att träna på beslagtagande av Nordkoreas massförstörelsevapen.

Det kommer dessutom att genomföras en marinövning under de kommande tio dagarna, med deltagande av 5 000 sydkoreanska och 7 000 amerikanska marinsoldater. En del i övningen är att stärka ländernas förmåga att övervaka nordkoreanska militära förehavanden.

Enligt den sydkoreanska militären kommer man under övningsperdoden att slå till mot eventuella nordkoreanska provokationer. En talesperson menar att ”provokationerna kommer att besvaras tiofalt”.

Den sydkoreanska varningen kan ses som ett svar på den nordkoreanska ledaren Kim Jong-uns order i förra veckan till sin militär att iaktta högsta beredskap för att kunna genomföra förebyggande kärnvapenattacker. Under söndagen fortsatte den hårda retoriken från Nordkorea, när landet hotade att förstöra USA:s fastland vid en provokation.

-Vårt mål är USA:s baser i Sydkorea och i resten av Asien såväl som USA:s fastland, sade Nordkorea i ett uttalande i tidningen Rodong Sinmun. Vi har enastående vapen som inget annat land tidigare ägt och som kan bomba USA på alla sätt vi önskar.

En talesperson för Nordkoreas utrikesministerium fördömde också USA:s och Sydkoreas gemensamma militära övningar. Han sade att USA nu gör vad man kan för att kasta Koreahalvön in i ett krigsscenarie och menade att de nyligen beslutade sanktionerna inte passar in med att genomföra sådana övningar. Han sade att Nordkorea kommer att genomföra förebyggande attacker om situationen eskalerar.

LÄS MER:  Tillväxt i den nordkoreanska ekonomin

-Om ett krig bryter ut på halvön, kommer USA att hållas ansvarigt för att tända krigsgnistan genom att sin mobilisering, oavsett vem som genomför en förebyggande attack, sades i uttalandet.

Från Sydkoreas håll säger man sig sakna bevis för att Nordkorea har stridsklara kärnvapen. Istället tror man att de nordkoreanska uttalandena är en del i ett förhandlingsspel.

Källa:
Yonhap: S. Korea, U.S. to kick off largest-ever joint exercise

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*