Svensk leder WIPO:s utredning om Nordkorea

Svensken Stig Edqvist ska leda WIPO:s undersökning.
Svensken Stig Edqvist ska leda WIPO:s undersökning.
Vi har tidigare rapporterat om FN-organet WIPO (World Intellectual Property Organization) som har försett såväl Nordkorea som Iran med amerikansktillverkade datorer och servrar (Läs mer). Organet har nu tillsatt en oberoende utredning för att undersöka omständigheterna bakom samarbetet med de två länderna som för närvarande står under internationella sanktioner. USA har uttryckt ett intresse att få reda varför WIPO genomförde transporterna utan att i förväg meddela FN:s sanktionskommitté eller några andra av WIPO:s medlemsländer. Transporten till Nordkorea utfördes av UNDP (FN:s utvecklingsprogram) och avgick från Kina.

WIPO:s grupp kommer att ledas av svensken Stig Edqvist och den amerikanske advokaten John P. Barker. Edqvist är svensk polis och är mest känd för allmänheten som chef för polisens palmegrupp. Gruppen ska framlägga sin rapport till WIPO:s generaldirektör den 10 september i år, vilket har kritiserats från amerikanskt håll. USA:s tidigare ambassadör i FN, John Bolton, menar att det är mycket ovanligt att en utredning ska rapporteras direkt till direktören, särskilt med tanke på att det bland annat är dennes förehavanden som ska undersökas.

Källor:
WIPO: Update on Review of WIPO’s Technical Assistance Programs
Fox News: U.N. investigation of computer shipment to North Korea looks to be much less than thorough

LÄS MER:  Nordkoreas utrikesminister besöker Ryssland
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*