Sydkorea förnekar uppgifter om avhoppad general

Nordkoreansk soldat.
Nordkoreansk soldat.

Den senaste tiden har flera sydkoreanska medier rapporterade om ett tiotal avhopp av högt uppsatta nordkorener. De ska ha sökt asyl i Sydkorea eller i tredje land av fruktan för den nordkoreanske ledaren Kim Jong-uns terror. Bland de avhoppade skulle bland annat Park Sung-won, en general inom den nordkoreanska armén, ha funnits.

Men en talesperson för det sydkoreanska återföreningsministeriet kommenterade under torsdagen uppgifter om generalens avhopp och menade att de är grundlösa. Anmärkningen kommer en dag efter att också Nordkorea officiellt förnekat spekulationen. Enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA leder Park just nu en byggprojekt vid den nordkoreanska skidorten Masikryong. Park fick 2014 en hedersmedalj för sitt arbete med att bygga upp skidorten.

Genom KCNA förnekade också Nordkorea spekulationerna om att man den senaste tiden låtit avrätta flera partifunktionärer eller militärer (läs mer). KCNA menade att uppgifterna i sydkoreansk media enbart syftade till att skapa ett intryck av ”oro och skräck i Nordkorea”.

Källa:
Yonhap: S. Korea denies reports over N. Korean general’s defection to Seoul

LÄS MER:  Försenad uppskjutning
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*