Sydkorea fruktar nytt kärnvapenprov i Nordkorea

Sydkoreas försvarsminister uttryckte under måndagen sin oro över att Nordkorea kan komma att genomföra sitt femte kärnvapenprov i samband med partikongressen för det styrande arbetarpartiet som inleds på fredag. Enligt försvarsministern har Nordkorea genomfört alla nödvändiga förberedelser för ett prov. Sydkorea säger sig bevaka situationen noggrant och menar att man förebereder sig för alla eventualiteter.

I mars sade Nordkoreas ledare Kim Jong-un att landet är redo att genomföra ett prov med kärnvapenbestyckade ballistiska robotar ”inom kort”. Under april genomförde Nordkorea tre prov med ballistiska medeldistansrobotar, dock utan kärnvapenbestyckning, vilka samtliga misslyckades. Bedömare menar att de senaste testerna genomfördes för att visa upp landets framsteg inför partikongressen.

Sett till den relativt låga aktiviteten vid Nordkoreas testområde för kärnvapen, Pynggye-Ri, är det dock osäkert om det kommer att genomföras något prov. Den menar den amerikanska webbsidan 38 North som bevakar och analyserar satellitbilder på Nordkorea. Ett visst arbete har pågått i området, men det är svårt att avgöra om arbetet är ordinarie underhållsarbete eller om det rör sig om förberedelser för en nära förestående uppskjutning. Det som gör det extra svårt att förutsäga det nordkoreanska agerandet är att uppskjutningen i januari inte föregicks av något större förberedelsearbete, utan uppskjutningen kunde genomföras utan någon tydlig förvarning.

Källa:
Yonhap: N. Korea could conduct 5th nuclear test around party congress: Seoul
38 North: Update on North Korea’s Nuclear Test Site

RelatedPost

LÄS MER:  Nordkorea fryser Sydkoreas tillgångar i Kaesong
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*