Sydkorea positivt efter toppmötet med Nordkorea

Nordkoreas Hwang Ryong-hae (t.v.) och Sydkoreas Ryoo Kihl-jae (t.h.)
Nordkoreas Hwang Ryong-hae (t.v.) och Sydkoreas Ryoo Kihl-jae (t.h.)

Under lördagen möttes delegationer för Nordkorea och Sydkorea i den sydkoreanska huvudstaden Seoul. I den nordkoreanska gruppen, som besöker Sydkorea i samband med avslutningen av Asiaden i Inchon, ingick Hwang Ryong-hae, som av många tros vara nummer två i den nordkoreanska hierarkin, Choe Ryong-hae, partisekreterare i Koreanska Arbetarpartiet, och Kim Yang-gon, som är ansvarig för landets relationer till Sydkorea.

Enligt den sydkoreanske återföreningsministern Ryoo Kihl-jae ska nordkoreanerna under samtalet ha insisterat på att ledaren Kim Jong-un är vid god hälsa.

-Jag frågade Kim [Yang-gon] om den nordkoreanske ledarens hälsotillstånd och Kim svarade att det inte finns några problem med hans ledares hälsa, sade Ryoo till den statliga sydkoreanska tv-kanalen KBS.

Den senaste tiden har spekulationerna gått vilda kring den 30-årige ledarens hälsa och dessa späddes på efter ett nordkoreansk TV-inslag i vilket man sade att ledaren led av obehag.

Men den sydkoreanske ministern Ryoo Kihl-jae tycks sätta hög tilltro till de uppgifter som kom fram i samtalen med hans sydkoreanska kollegor.

-Hans [Kim Yang-gons] tonfall är en tillräcklig indikering på att den nordkoreanske ledaren inte har några problem med sin hälsa, sade Ryoo Kihl-jae vidare.

Ryoo Kihl-jae berättade också för pressen efter mötet att Hwang hade bett honom att framföra hans ”innerlig hälsning” till Sydkoreas president Park Geun-hye, men utan att lämna något mer specifikt meddelande. Park ska ha varit villig att möta den nordkoreanska delegationen, med nordkoreanerna ska artigt ha tackat nej till inbjudan och hänvisat till tidsbrist.

Under samtalet kom de bägge ländernas representanter överens om nya högnivåsamtal i slutet av oktober eller början av november. Enligt Ryoo ska de ha varit överens om att de bägge koreanska länderna måste försöka att reparera de frostiga relationerna genom olika former av dialog.

LÄS MER:  Nordkorea genomförde ny provskjutning

-Jag tror att lördagens samtal lade grunden för fortsatta förbättringar i banden mellan de koreanska länderna, sade Ryoo.

De första samtalen på en högre nivå efter att de båda länderna fått nya ledarskap skedde i februari. Sydkorea föreslog nya samtal i augusti, men Nordkorea avböjde då med hänvisning till Sydkoreas ”fientliga politik” gentemot Pyongyang.

Källa
Yonhap: N. Korea says leader has ’no problems’ with health: Seoul minister

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*