Sydkorea stänger industriområdet Kaesong

Hong Yong-pyo
Hong Yong-pyo

Sydkorea meddelade under onsdagen att landet beslutat att ”fullständigt” stänga ned sin verksamhet i det med Nordkorea gemensamma industriområdet i Kaesong på gränsen mellan länderna. Det sydkoreanska beslutet är en direkt konsekvens av den nordkoreanska provsprängningen i januari (läs mer) och uppskjutningen ab långdistansrobot i söndags (läs mer). Hong Yong-pyo, Sydkoreas minister med ansvar för relationen med Nordkorea, meddelade att man nu avser att suspendera alla aktiviteter i Kaesong.

Industriområdet i Kaesong är ett av få kvarvarande exempel på samarbete mellan de båda koreanska nationerna. Området invigdes 2005 och drivs gemensamt av Syd- och Nordkorea, men är beläget i Nordkorea. I industriregionen arbetar drygt 53 000 nordkoreaner på 120 sydkoreanska textilfabriker och andra arbetskraftsintensiva fabriker. Detta motsvarar en sjättedel av all arbetskraft i Kaesong. Här arbetar också knappt tusen sydkoreaner. I området produceras årligen varor till ett värde av uppskattningsvis 470 miljoner dollar. De sydkoreanska företagen betalar årligen ut löner motsvarande 100 miljoner dollar till de nordkoreanska arbetarna.

-Trots våra ansträngningar för att stödja Kaesongområdet, så tycks området användas för Nordkoreas utveckling av kärnvapen och långdistansrobotar, sade Hong Yong-pyo vid en presskonferens under onsdagen. Vi har beslutat att göra halt i aktiviteten vid Kaesongområdet för att förhindra att sydkoreanska pengar kanaliseras till Nordkoreas kärnvapen- och missilutveckling och för att skydda våra företag.

Stängningen i Kaesong syftar till att ta bort Nordkoreas sista stora källa till hårdvaluta. Industriområdet har varit ett av få undantag från de sydkoreanska sanktionerna gentemot Nordkorea efter att en sydkoreanskt örlogsfartyg sänkts av vad som förmodas vara en nordkoreansk torped 2010.

Minister Hong Yong-pyo ville inte uttala sig om om eller när området kunde öppnas igen.

LÄS MER:  Skådespelerskan som kidnappades av Nordkorea på 70-talet har dött

-Huruvida parken kan öppnas återigen hänger uteslutande på Nordkorea, sade han. Nordkorea måste först dämpa det internationella samfundets oro för dess kärnvapen- och missilutveckling, och ordna med en gynnsam atmosfär för våra företag att driva fabriker normalt.

Senast industriområdet stängdes ned var i april 2013, då som en följd av nordkoreansk irritation över en militärövning som Sydkorea genomförde tillsammans med USA (läs mer). Efter att området varit stängt i fyra månader öppnades det på nytt i augusti samma år (läs mer). Nordkorea och Sydkorea enades då om att ”under inga omständigheter” fick området stängas på nytt.

Sydkorea planerar att dra tillbaka alla sina medborgare från Kaesong inom de närmsta dagarna. Nordkorea ska ha informerats om det sydkoreanska beslutet under onsdagens förmiddag och då också mottagit en begäran om samarbete för att de sydkoreanska medborgare skulle kunna återvända säkert till Sydkorea. Nordkorea ska ännu inte ha svarat.

Det finns också sydkoreanska planer på att stänga av elektricitet och vatten till industriområdet. Detta skulle utgöra ett stort slag mot Nordkorea, då många som bor i staden Kaesong är beroende av Sydkorea för sin el- och vattenförsörjning.

Den sydkoreanska regeringen kommer att ge finansiellt stöd till de företag som finns i området och som nu riskerar stora ekonomiska förluster till följd av dagens beslut.

Källa:
Yonhap: S. Korea to suspend joint industrial park over N.K. provocations

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*