Sydkoreansk student arresterad i Nordkorea

Kvinnlig nordkoreansk vakt vid en fängelse nära Yalufloden.
Kvinnlig nordkoreansk vakt vid en fängelse nära Yalufloden.

I ett uttalande under lördagen sade sig Nordkorea ha arresterat en sydkoreansk student från ett universitet i New York efter att denne illegalt tagit sig in i Nordkorea över Yalufloden från den kinesiska staden Dnadong den 22 april. Enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA ska studenten heta Woo Moon-Joo, och denne ska ha ett permanent uppehållstillstånd i USA och bo i New Jersey. Den 21-årige mannen förhörs nu av statliga myndigheter och ska enligt KCNA ha erkänt att han brutit mot nordkoreansk lag.

Enligt en talesperson för universitetet i New York är Joo student vid skolan, men han ska inte ha tagit några lektioner denna terminen och skolan ska ha varit ovetandes om hans resa. Universitetet har varit i kontakt med såväl det amerikanska utrikesdepartementet som den sydkoreanska ambassaden.

Från officiellt sydkoreanskt håll har uppgiften om arresteringen inte kunnat bekräftas.

Källa:
NBC News: North Korea Arrests South Korean NYU Student, Won Moon Joo, for Illegal Entry

LÄS MER:  Mer om Nordkoreas satellit
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*