Sydkoreanska flaggan hissades i Pyongyang

Sydkoreanska flaggan.

Uppställning med nationsflaggor inför tyngdlyftningstävling i Pyongyang.
Uppställning med nationsflaggor inför tyngdlyftningstävling i Pyongyang.
I samband med en tyngdlyftningstävling i Pyongyang under helgen hissades den sydkoreanska flaggan och för första gången spelades också den sydkoreanska nationalsången. Händelsen skedde i samband med att guld- och silvermedaljer i 85-kilsklassen i den internationella tävlingen ”Asia Cup and Inter Club Weightlifting Championship” delades ut till Kim Woo Sik och Lee Yong Gun från Sydkorea.

Sydkoreanska idrottsmän har tidigare deltagit i tävlingar i Nordkorea vid ett flertal tillfällen, men detta var första gången som den Sydkoreas officiella namn, Republiken Korea, tilläts användas. I Nordkorea har det tidigare varit förbjudet att i landet hissa den sydkoreanska flaggan och att spela Sydkoreas nationalsång. 2008 förflyttades till exempel en VM-kvalmatch i fotboll från Nordkorea till Shanghai då Nordkorea motsatt sig närvaron av den sydkoreanska flaggan på nordkoreanskt territorium.

Källa:
Daily NK: SK Flag Flies High in North

LÄS MER:  Idrottens dag återuppväcks
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*