Sydkoreanskt företag betalade företagsskatt i Nordkorea

5000 nordkoreanska won.
5000 nordkoreanska won.

Industriregionen Kaesong
Industriregionen Kaesong
I södra delen av Nordkorea, ungefär 10 kilometer från den demilitariserade zonen, ligger industriregionen Kaesong (i närheten av staden med samma namn). Området, som skapades som ett samarbete mellan de båda koreanska länderna, har direkta väg- och tågtransportmöjligheter mellan nord och syd och invigdes 2004. I området finns ett antal sydkoreanska företaget, som sett möjligheterna att anställa billig personal som dessutom talar koreanska. Sanktionerna mot Nordkorea, till exempel förbudet att exportera datorer, ställer dock till problem för utvecklingen av området.

Trots problemen har det dock skett utveckling i området och det meddelas nu att ett sydkoreanskt företag i regionen föregående år för första gången betalat företagsskatt i Nordkorea. Beloppet, 7000 dollar, är väl att betrakta som ringa, men får ändå ses som ett bevis på att utvecklingen trots allt går framåt.

Källa:
Yonhap News Agency: S. Korean company in Kaesong paid first corporate tax to N. Korea

LÄS MER:  Nordkoreansk hackerattack
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*