Sydkoreas president fördömer Nordkoreas uppskjutning

Sydkoreas president Moon Jae-in
Sydkoreas president Moon Jae-in

Sydkoreas nytillträdde president Moon Jae-in fördömer kraftigt den missiluppskjutning som Nordkorea genomförde under söndagen. Moon beskriver den som ett allvarligt hot mot den regionala säkerheten. Han ser den som ett tydligt brott mot de resolutioner som FN:s säkerhetsråd beslutat om. Han uppmanade  Pyongyang att ändra kurs och att avstå från provokationer för att istället kunna skapa dialog mellan Syd- och Nordkorea. Moon sade att Sydkorea kommer att hantera Nordkoreas provokationer resolut för att inte riskera att ”missbedöma” situationen.

Sydkoreas president Moon Jae-in vid mötet med det nationella säkerhetsrådet.
Sydkoreas president Moon Jae-in vid mötet med det nationella säkerhetsrådet.

-Även om det är möjligt med en dialog, måste vi visa (för Nordkorea) att den bara är möjlig när Nordkorea ändrar sig attityd, sade Moon Jae-on i samband med ett möte i det nationella säkerhetsrådet, som kallats samman till följd av morgonens provskjutning.

Dagens provskjutning var den första sedan Moon tillträtt som president. Den nya liberale presidenten har tidigare sagt att han förespråkar ett ökat engagemang gentemot Nordkorea. Moon kallar dagens provskjutning för en ”allvarlig utmaning”. Han noterade särskilt timingen för uppskjutningen, som skedde bara dagar efter att han tillträtt presidentposten.

Moon uttryckte under pressträffen sitt ”djupa beklagande över Nordkoreas hänsynslösa provokation”. Han befallde sina trupper att, tillsammans med sin amerikanska allierade, öka sin beredskap gentemot militära hot. Han tryckte särskilt på för att snabba på uppbyggnaden av det kontroversiella sydkoreanska missilförsvarssystemet (KAMD).

Uppmaning till dialog

Sydkoreas försvarsministerium gjorde ett uttalande under söndagens förmiddag lokal tid i vilket de fördömde Nordkoreas handlande.

-Regeringen utfärdar en kraftig varning till Nordkorea att inte utmana den goda viljan hos vår regering och hos det internationella samfundet, inklusive USA och Kina, att skapa freda och nedrustning på den koreanska halvön, sades bland annat i uttalandet.

LÄS MER:  Genomförd provsprängning

Försvarsministeriet uppmanade Nordkorea att sluta med provokativa handlingar för att istället återgå till förhandlingar om kärnvapennedrustning.

Den sydkoreanska militären varnar Nordkorea för ”starka vedergällningar” från Sydkorea och dess allierade om landet fortsätter att ignorera varningar och håller fast vid sina provokationer.

Chefen för Sydkoreas nationella säkerhetsråd, Kim Kwan Jin, ska under söndagen ha haft telefonmöte med sina amerikanska och japanska kollegor. Samtliga ska uttryckt en vilja att gemensamt möta Nordkorea och en strävan om nedrustning på Koreahalvön.

Moon förväntas att möta USA president Donald Trump nästa månad, för att då bland annat diskutera ett gemensam strategi gentemot Nordkorea. Dagens uppskjutning ses av de flesta bedömare som ett medvetet test från Nordkorea av Moons beslutsamhet. Det blir också ett första test av hur Moon avser att hantera Nordkoreafrågan.

Källa:
Yonhap: Moon condemns N.K. missile test, urges it to halt provocations for dialogue

Detta kanske också intresserar dig

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*