Ett berättade som träffar som ett slag i magen

Boken inleds i ett idylliskt Japan där Kang Chol-Hwans familj växer upp i välbeställt hem. Hans farfar är entreprenör och en slippad affärsman vars inkomster gör att familjen kan leva i ett stort hus där barnen har egna rum och där familjen har hjälp av japanska hushållsarbetare. På parkeringen står dessutom en Volvo parkerad.

Familjen kom till Japan på trettiotalet efter att ha emigrerat till Kyoto från den koreanska ön Cheju (i dagens Sydkorea). Dragningen tillbaka till Korea var dock stark, inte minst hos farmodern som med åren i Japan blivit en starkt övertygad kommunist. Hon engagerade sig i det japanska kommunistpartiet och i Chosen Soren, som organiserade koreaner i Japan med sympatier för Kim Il-Sungs uppbyggande av det kommunistiska Nordkorea.

Till slut bestämmer sig familjen för att flytta till Nordkorea för att få vara med och bygga upp det kommunistiska paradiset. Kang Chol-Hwan föds 1969 i Pyongyang.

Livet i Nordkorea är inledningsvis ganska bra, men succesivt börjar familjen att inse sitt misstag. De har inte kommit till något paradis och deras livsutrymme krymps allt mer av säkerhetstjäntens misstänksamhet mot de japanska imigranterna. En dag står tre agenter från säkerhetstjänsten i familjens lägenhet och det är inledningen på ett tio år långt helvete i fånglägret Yodok. Kang Chol-Hwan är då nio år och hans lillasyster sju år.

Det är Kang Chol-Hwans liv i lägret som är bokens lejonpart. Den korta barndommen i Pyongyang, liksom hans flykt till Sydkorea och hans anpassning till det fria livet i Seoul får mer begränsat med utrymme. Vilket jag tycker är klokt. Hans berättelser om vedermödorna i Yodok är en berättelse som måste berättas.

LÄS MER:  Spänning och förvirring fram till sista sidan

Kang Chol Hwan
Kang Chol Hwan
Boken ”The Aquariums of Pyongyang” träffar mig som ett slag i magen. Det är någonting i texten som gör att den verkligen talar till sin läsare. Den distans som jag upplevde i Flykten från läger 14, finns inte alls, utan här är det svårt, för att inte säga omöjligt, att värja sig.

Jag tror att nyckeln till detta är att boken skrivs ur ett jag-perspektiv. Du får ta del av Kang Chol-Hwans egna betraktelser över de groteska företeelserna i Yodok som till slut blir till någon form av vardag – oavsett om det rör jakt på grodor, straff från lärare eller offentliga avrättningar. Allting beskrivs på ett sådant sätt att du som läsare på något konstigt sätt är på plats när det händer.

Jag har som sagt väldigt svårt att värja mig. Särskilt när Kang Chol-Hwan berättar om sitt liv ur ett barns perspektiv. Tårarna ligger nära vid beskrivningen av hur han slits ifrån sin mamma eller hur han successivt börjar förstå och acceptera alla de orättvisor barnen i lägret dagligen ställs inför. Samtidigt finns viss humor, där jag särkilt tänker på berättelsen om hur kompisgänget, trots fruktan från represalier, inte kan låta bli att prova sin penalistiske lärares cykel. Barn är alltid barn, även i fångläger. Eller hur fångarna under de många maratonsittningarna med propaganda om Kim Il-Sung och Kim Jong-Il, i en form av protest, fiser ljudligt.

Chol-Hwan Kang möter USA:s president George W Bush 2005.
Chol-Hwan Kang möter USA:s president George W Bush 2005.
Jag uppskattar att det i boken ges stort utrymme för Kang Chol-Hwan egna tankar, funderingar och reflektioner kring livet i Nordkorea. Att dessa blir såpass levande möjliggörs onekligen av bokens jag-perspektiv. Detta förgyller boken och ger den en ytterligare dimension. T.ex. är det fascinerade att läsa och försöka förstår att han, trots alla sin umbäranden, har ljusa minnen av livet i lägret och till och med kan längta tillbaka till vissa stunder han upplevde där.

LÄS MER:  Väldigt svår att lägga ifrån sig

Det är kanske ett slitet uttryck, men detta är verkligen en måste-bok, inte bara för oss som är intresserade av Nordkorea utan för alla. Dessa fasansfull läger finns idag och åtminstone 200 000 människor beräknas leva under lika vidriga, eller kanske till och med värre, förhållanden än Kang Chol-Hwan. Vi får inte glömma dessa människor och vi måste göra vad vi kan för att de en dag ska bli fria. Att läsa boken ”The Aquariums of Pyongyang” kan vara ett första steg.

Köp boken:
Adlibris: The Aquariums of Pyongyang eller The Aquariums of Pyongyang
Bokus: The Aquariums of Pyongyang, The Aquariums of Pyongyang eller The Aquariums of Pyongyang (e-bok)

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*