Toppmöte förebådar provsprängning

Kim Jong-Un under sitt tal för Centrala militärkommissionen.
Kim Jong-Un under sitt tal för Centrala militärkommissionen.

Nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA meddelande under helgen att landets ledare Kim Jong-Un lett ett möte i Pyongyang med ledande militärer i landets Centrala militärkommission där det fattats ”viktiga beslut” avseende landets militär.

Enligt nyhetsbyrån ska Kim Jong-Un i sitt tal ha talat om ett stort steg mot att stärka den militära kapaciteten och om behovet av att försvara landets säkerhet och suveränitet. Han uppmanade mötets deltagare att genomföra de beslutade militära uppgifterna grundligt.

Mötet spär på den senaste tidens spekulationer om en ny nordkoreansk kärnvapenprovsprängning och i Sydkorea har den avgående presidenten Lee Myung-Bak beordrat förstärkt beredskap. Den tillträdande presidenten Park Geun-hye uppmanade Nordkorea att avstå från en ny provsprängning, då hon menade att Nordkorea inte har något att vinna på en sådan och att landet enbart kommer att dra på sig omvärldens vrede.

Lim Sung-nam, Sydkoreas ledamot under Sexpartssamtalen, befinner sig just nu i Kina för samtal med sin kinesiska motsvarighet, Wu Dawei. Från sydkoreanskt håll vill man förmå Kina att utöva sitt inflytande för att få Nordkorea att inte gå vidare med sina förmodade planer.

Källor:
Sky News: North Korea Meeting Hints At Nuclear Test
ABC News: North Korea hints nuke test is imminent
Yonhap News: Park urges N. Korea to immediately halt nuclear test plans
Yonhap News: S. Korea calls on China to convince N. Korea to scrap planned nuke test

LÄS MER:  Kim Jung Un höll sitt första offentliga tal
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*