Toppmöte i december

Nordkorea och Sydkorea enades under fredagen om att hålla ett toppmöte under december. Beslutet kom efter långa förhandlingar i gränsbyn Panmunjom under torsdagen. Målet är att toppmötet ska leda till minskad spänning mellan länderna, även om det fortfarande saknas uppgifter om vilka frågor som kommer att behandlas. Toppmötet, som kommer att äga rum i Kaesong den 11 december, kommer att ske på vice-ministernivå.

Relationerna mellan Nordkorea och Sydkorea tycks ha förbättrats under hösten, efter en längre tid med ökad spänning. Inte minst efter en incident i somras med en landmina som skadade två sydkoreanska soldater nära gränsen mellan länderna. Det hölls samtal mellan Nordkorea och Sydkorea i augusti, vilka mynnade ut i de familjeåteröfreningar som genomfördes i oktober. Toppmötet i december är en fortsättning på dessa samtal.

Från sydkoreanskt håll är frågan om att kunna återförena familjer central, medan Nordkorea bland annat vill förhandla om att få igång turistprogrammet kring Kumgang. Sedan en sydkoreansk kvinnlig turist sköts ihjäl av en nordkoreansk soldat 2008 har turister förbjudits att resa till turistorten på den nordkoreanska östkusten.

Överenskommelsen om samtal kommer samtidigt som diskussioner förs kring FN:s generalsekretare och dennes eventuella besök i Nordkorea.

Källa:
Yonhap: Koreas agree to hold high-level talks next month

RelatedPost

LÄS MER:  Ny nordkoreansk provskjutning - ny missil kan nå hela USA
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*