Provskjutningen visades på storbildsskärmar i Nordkorea.

I fredags provsköt Nordkorea en ballistisk missil som tros kunna nå till USA:s fastland (läs mer). Händelsen har fått Donald Trump att gå ut via Twitter och i skarpa ordalag kritisera Kina för att ”inte göra någonting” för att stoppa Nordkorea.

Kina förömde under lördagen i ett officiellt uttalande den nordkoreanska provskjutningen och uppmanade till återhållsamhet på båda sidor av gränsen, men den amerikanske presidenten lät sig inte imponeras. Trump skriver att hans ”dåraktiga” företrädare lät Kina tjäna stora pengar på handel, men att Kina tilläts att bara prata om Nordkorea utan att faktiskt göra någonting. Trump skriver vidare att han inte längre kommer att tillåta ett passivt Kina och att Kina ”lätt skulle kunna lösa problemet”.

Xi Jinping och Donald Trump.

Xi Jinping och Donald Trump.

President Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping diskuterade Nordkorea vid ett möte tidigare under året. Efter mötet sade amerikanska tjänstemän att länderna nu gemensamt arbetar med en rad olika alternativ för att kunna tygla Pyongyang. Men sedan dess har alltså Nordkorea genomfört två provskjutningar av missiler.

Den nordkoreanska provskjutningen har också ökat den militära aktiviteten på den sydkoreanska sidan av gränsen. Under lördagen deltog två amerikanske B-1 bombplan i en övning över Koreahalvön tillsammans med flygplan från Sydkorea och Japan. Övningen sägs vara ett ”direkt svar” på Nordkoreas två provskjutningar i juli. USA:s militär säger i ett uttalande att övningen ska visa på USA:s stenhårda engagemang för sin allierade.

-Nordkorea fortsätter att vara det mest akuta hotet mot den regionala stabiliteten, säger general Terrence J O’Shaughnessy, kommendör för USA:s flygstyrkor i Still Havsområdet.

Efter lördagens provskjutning säger Sydkorea att man är oroliga för att Nordkorea nu har gjort ”avgörande framsteg i sin teknologi” och att testet var ”unikt sett till provskjutningens tid och plats”.

Shinzo Abe

Shinzo Abe

Japans premiärminister Shinzo Abe säger att hotet mot hans lands säkerhet var ”allvarligt och verkligt”.

Källor:
BBC: Trump ‘disappointed’ with China after North Korea missile test
Los Angeles Times: Trump tweets that he’s ‘very disappointed’ in China: ‘They do NOTHING for us with North Korea