Trump hotar att bryta handeln med Kina

USA:s president Donald Trump hotade under söndagen att bryta handeln med alla länder som gör affärer med Nordkorea efter landets kärnvapenprovsprängning tidigare samma dag. Hotet från Trump är en tydlig varning mot Kina. Uttalandet gjordes via twitter inför presidentens möte med sitt nationella säkerhetsteam.

En sådan åtgärd från USA skulle framförallt påverka Kina, som idag står för 90 procent av Nordkoreas handel med utlandet. Konskevenserna för Nordkorea om Kina väljer att avsluta det ekonomiska utbytet med landet hade blivit dramatiska.

Den amerikanske presidenten Trump gjorde tidigare på söndagen en mängd hårda uttalande gentemot Nordkorea, som han kallade för en ”skurkstat”, men han kritiserade också Sydkorea för att vara för mjuka gentemot sin granne i norr. Han menar att Sydkorea nu förstått det som han sagt till dem länge att det inte längre fungerar att försöka få till samtal med Nordkorea.Washingtons första reaktion kom åtta timmar efter att Nordkorea genomfört sitt sjätte kärnvapenprov i området kring Punggye-ri i landets nordöstra del. Nordkorea meddelade sedan att man genomfört ett lyckat test av en vätebomb som skulle kunna bestycka landets interkontinentala missiler.

LÄS MER:  FN-organisation anklagas för att bryta sanktionerna mot Nordkorea

På en fråga senare under dagen från en reporter om han planerar att anfalla Nordkorea svarade Trump att ”Vi får se”.

USA finansminister Steve Mnuchin sade under söndagen till TV-kanalen Fox News att han förbereder ett förslag på nya sanktioner för att skära av Nordkoreas handel med andra länder. Han ville dock inte svara på frågan om sanktionerna skulle inriktas mot den kinesiska handeln.

-Om länder vill göra affärer med USA, så måste de uppenbarligen arbeta tillsammans med våra allierade och andra och skära av Nordkorea ekonomiskt, sade Mnuchin.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson sade att Washington kommer att försöka få till de ”skarpaste sanktionerna”, efter ett telefonsamtal med sin sydkoreanske kollega Kang Kyung-wha.

Tidigare hade Trumps säkerhetsrådgivare haft kontakt med den sydkoreanska presidentadministrationen för att diskutera åtgärder som en följd av Nordkoreas provsprängning. De båda ländernas ska ha enats om ”effektiva militära svar”. Detta enligt ett uttalande från den sydkoreanska militären.

Källa:
Yonhap: Trump threatens to stop trade with countries doing business with N.K.

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*