Uppgifter om ny provsprängning

Satellitbild över testområdet Punggye-ri.
Satellitbild över testområdet Punggye-ri.

Enligt uppgifter publicerade i Sydkoreansk och kinesisk media ska nordkoreanska tjänstemän ha meddelat kinesiska myndigheter att Nordkorea planerar att genomföra en tredje kärnvapenprovsprängning den kommande veckan. Den sydkoreanska tidningen Joongang Iblo citerar en anonym sydkoreansk källa som uppger att Sydkorea fått information om ett nytt test någon gång mellan den 13 och 20 januari. Källan uppger också att Sydkorea har intensifierat sin bevakning av testområdet Punggye-ri.

Det som talar för ett nytt test är möjligen att Nordkorea nyligen genomförde en uppskjutning av en långdistans och att landets kärnvapenprovsprängningar historiskt brukat föregås av motsvarande uppskjutning.

Det är dock tveksamt om landet i dagens känsliga läge verkligen vågar genomföra en ny provsprängning. Det förs diskussioner i FN:s säkerhetsråd om åtgärder gentemot Nordkorea efter den lyckade raketuppskjutningen i december och såväl Sydkorea, Japan som USA trycker på för ett kraftfullt agerande från världsorganisationens sida. Kina lär dock agera för ett mer moderat agerande från FN och en ny provsprängning hade onekligen försämrat Kinas chanser till och förmåga att argumentera för en mjukare linje.

Källa:
South China Morning Post: North Korea tells China it is planning nuclear test

LÄS MER:  Kina kritiserar USA och Japan för ökad spänning
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*