USA anklagar Nordkorea för omfattande cyberattack

Virus och Malware
Virus och Malware

Den amerikanska presidentadministrationen anklagar i ett uttalande under måndagskvällen Nordkorea för att ligga bakom en omfattande IT-attack tidigare i år. Attacken, som skedde med hjälp av ransomwareprogrammet WannaCry, påverkade mer än 230 000 datoer i fler än 150 länder. Viruset slog bland annat ut delar av Storbritanniens sjukvårdssystem. Även Sverige drabbades. Viruset, som inriktade sig mot datorer med operativsystemet Microsoft Windows, låste datorer och krävde sedan en betalning för att låsa upp dem.

USA uppmanar nu ”alla ansvarsfulla länder” att arbeta mot Nordkoreas förmåga att genomföra IT-attacker och att verkställa alla ”relevanta” FN-sanktioner.

Thomas P. Bossert
Thomas P. Bossert
-[WannaCry]Attacken var utspredd och kostade miljarder, och Nordkorea är direkt skyldiga, säger Thomas P. Bossert, säkerhetsrådgivare till president Donald Trump, i en artikel i tidningen Wall Street Journal. Vi tar inte lätt på denna anklagelse. Den baseras på bevis. Vi är inte heller ensamma bakom våra fynd.

Bossert förväntas göra ett publikt uttalande under tisdagsmorgonen lokal tid.

I juni rapporterade Washington Post att den Nationella säkerhetsmyndigheten, NSA, hade kopplat Nordkorea till skapandet av viruset. I oktober anklagade den brittiska regeringen Nordkorea för att ligga bakom attacken. Även om det inte rapporterats officiellt, så ska CIA ha dragit liknande slutsatser.

Amerikanska myndigheter har släppt tekniskt detaljerade uppgifter om Nordkorea cyberverktyg och operationella infrastruktur. USA har dessutom arbetat med andra länder för att studera Nordkoreas förmåga att genomföra fler försök till attacker eller att olagligt samla in ekonomiska resurser.

Kim Jong-un
Enligt uppgifter till Washington Post, så ligger Nordkorea bakom flera störande och skadliga cyberattacker. Nordkoreas ledare Kim Jong-un ska ha gett order om ökade insatser för att utveckla landets förmåga att genomföra denna typ av attacker, som bedöms vara billiga, men som ändå ger stora konsekvenser och allvarligt skada även starka länder.

LÄS MER:  Kinesiske presidenten valde Sydkorea före Nordkorea

Till exempel ska Nordkorea 2014 ha hackat sig in i filmbolagets Sony Pictures nätverk och där stulit bland annat intern e-post och krävt att bolaget skulle avstå från att släppa en satirfilm om Kim Jong-un. Den attacken ledde till att den dåvarande presidenten Barack Obama beslutade om ekonomiska sanktioner.

Washington Posts uppgiftslämnare menar att WannaCry-attacken ”visar på behovet av cyberhygien och att hålla alla system uppdaterade, liksom ett behov av ett stärkt samarbete mellan den offentliga och privata sektor för att dela information samt förebygga och mildra cyberhoten”.

De sanktioner som FN:s säkerhetståd beslut om gällande Nordkorea fokusera på landets försök att utveckla kärnvapen. Men de amerikanska myndigherterna försöker nu att också peka på det som uppfattas som ett generellt dåligt uppförande, bland annat cyberattacken, och utifrån denna breddade kritik förmå alla länder att verkställa sanktionerna.

Företrädare för det demokratiska partiet i USA kritiser presidentadministrationen för skillnad i respons mellan den ryska hackerattacken i samband med valet 2016 och hur administratonen nu agerar.

Elijah E. Cumming
Elijah E. Cumming
-President Trump hanterar underrättelseuppgifter om Nordkorea och Ryssland totalt olika. Han gör en mycket stor sak i media för att sätta press kring sanktionerna gentemot Nordkorea, medan han samtidigt enbart misskrediterar från samma myndigheter uppgifter om att Kreml blandande sig i vårt val, säger Elijah E. Cumming, demokratisk politiker i representanthuset från Delstaten Maryland.

Källa:
Washington Post: U.S. declares North Korea carried out massive WannaCry cyberattack

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*