USA trycker på för utökade sanktioner

USA:s biträdande utrikesminister och särskilda sändebud till Asien, Kurt Campbell, befinner sig för närvarande i Sydkorea där han bland annat träffat den nyvalde presidenten Park Geun-hye.

Under en presskonferens i Sydkoreas huvudstad Seoul sade Campbell att det pågår intensiva förhandlingar i FN:s säkerhetsråd kring utökade internationella sanktioner gentemot Nordkorea efter landets uppskjutning av en långdistansraket i december. Han pekade på det nära samarbetet med Sydkorea i frågan och trodde att resultatet från förhandlingarna snart skulle bli offentligt. Han passade också på att varna Nordkorea för eventuella nya provokationer mot det internationella samfundet. Varningen kommer efter att satellitbilder visat på utökade aktiviteter vid en plats som använts vid tidigare nordkoreanska provsprängningar av atombomber.

Campbell nämnde dock ingenting om Kinas inställning till utökade sanktioner eller hur USA agerar för att få landet, som är Nordkoreas närmsta allierade, att ansluta sig till USAs linje. Campbell kommer inte heller att besöka Kina under denna rundresan.

Källa:
Voice of America: US Presses for Sanctions Against North Korea

LÄS MER:  Önskemål om statsbesök till Kina
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*