USA varnar Nordkorea för ny provskjutning

Nordkoreansk testskjutning av ballistisk missil från ubåt.
Nordkoreansk testskjutning av ballistisk missil från ubåt.

I ett uttalande från försvarshögkvarteret Pentagon under söndagen varnar USA Nordkorea för allvarliga konsekvenser om landet väljer att gå vidare med sina ambitioner att testskjuta en interkontinental ballistisk robot (ICBM). Uttalandet kom bara timmar efter Kim Jong-uns nyårstal där han meddelande att landet inom kort kommer att testa en missil med kapacitet att nå USA:s fastland (läs mer).

Pentagon uppmanade Nordkorea att ”avstå från provokativa handlingar och uppviglande retorik som hotar internationell säkerhet och stabilitet”. I uttalandet återupprepade USA sin beredskap att vidta avskräckande åtgärder för att försvara sina allierade. USA menar att alla nordkoreanska tester av ballistiska missiler utgör ett brott mot de resolutioner som beslutats av FN och USA uppmanar ”alla länder” att trycka på för att förmå Nordkorea att förstå att ett sådant test vore ”oacceptabelt”.

Hittills har Nordkorea inte genomfört en lyckad testskjutning av missiler med kapacitet att nå den amerikanska kusten, men den senaste tidens uttalanden från regimen i Pyongyang indikerar att man nu tycks vara nära att lyckas att ta fram en fungerande ICBM.

Donald Trump
Donald Trump
Hoten om en ny provskjutning kommer bara veckor före det att Donald Trump svärs in som ny president i USA. Ett genomfört test under en ny presidentadministration hade utgjort en stor utmaning för den nya presidenten. Trump har ännu inte uttalat sig om hur han ämnar reagera på ett sådan handling från Nordkorea, men har under valkampanjen framfört sin ambition att reducera den militära assistansen till USA:s allierade, såsom till exempel Sydkorea.

Källa:
Time: Pentagon Warns North Korea Over Its Latest Threat to Test a Long-Range Missile

LÄS MER:  Höjd beredskap

Detta kanske också intresserar dig

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*