USA:s FN-ambassadör ser inga behov av fler samtal

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley
USA:s FN-ambassadör Nikki Haley

USA:s FN-ambassaör Nikki Haley sade i uttalande på Twitter under söndagen att hon är ”färdig” med att diskutera Nordkorea. Hon konstaterar att det krävs regionala partners för att lösa situationen.

I ett annat uttalande under söndagen slog Haley fast att USA inte kommer att driva på för ett möte med FN:s säkerhetsråd med anledning fredagens nordkoreanska provskjutning av en ballistisk missil.

-Det finns ingen anledning att ha ett akutmöte om ett sådant inte leder till några konsekvenser. Nordkorea är redan föremål för ett antal resolutioner i säkerhetsrådet som de bryter utan ytterligare påföljd och som inte efterlevs av alla FN:s medlemsländer, sade Nikki Haley med Kina som tydlig adress.

Hon menade vidare att en resolution som inte ”ökar den internationella pressen signifikant” på Pyongyang ”saknar värde”.

-Faktum är att det är värre än ingenting, eftersom det sänder ett budskap till den nordkoreanske diktatorn att det internationella samfundet är ovilligt att på allvar utmana honom, fortsatte Nikki Haley.

-Kina måste bestämma om de är villiga att ta detta avgörande steg. Tiden för samtal är över. Den fara som den nordkoreanske regimen innebär för den internationella freden är nu tydlig för alla, avslutade Haley.

USA:s vice president Mike Pence
USA:s vice president Mike Pence
Den amerikanske vicepresidenten Mike Pence, som just nu befinner sig i Estland, fick också frågor om Nordkorea.

-De fortsatta provokationerna från skurkregimen i Nordkorea är oacceptabla och USA kommer att fortsätta att leda de nationer runt om i regionen och i världen som vill öka den den ekonomiska och diplomatiska isoleringen av Nordkorea, sade Pence till de journalister som bevakade besöket.

Han sade också att det strategiska tålamodet är över och menade att Kina måste göra mer för att isolera Pyongyang.

LÄS MER:  Utrikesministern i hårt angrepp mot USA

-Vi tror att Kina har en unik relation med regimen i Nordkorea och har en unik förmåga att påverka regimens beslut och vi uppmanar Kina att, tillsammans med andra länder i regionen, använda det inflytandet för att förmå Nordkorea att förenas med sina grannländer, att omfamna en kärnvapenfri koreansk halvö och överge sina provokativa handlingar och sitt missilprogram, fortsatte Mike Pence.

Trumpadministrationen har pressat Kina att öka pressen på Nordkorea för att förmå Nordkorea att överge sina kärnvapenambitioner. Så sent som igår uttalande president Donald Trump sin besvikelse över vad han uppfattar som en svag kinesisk reaktion på fredagens provskjutning (läs mer). Tidigare denna månad fattade det amerikanska utrikesdepartementet beslut om att förbjuda amerikanska medborgare att besöka Nordkorea.

Källa:
The Hill: Haley: I am done discussing North Korea

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*