USA:s försvarsminister besökte den demilitariserade zonen

Chuch Hagel vid den demilitariserade zonen.
Chuck Hagel vid den demilitariserade zonen.

USA:s försvarsminister, Chuck Hagel, besökte under måndagen den demilitariserade zonen mellan Sydkorea och Nordkorea. Hagel besöker Sydkorea som en del i sextioårsfirandet av instiftandet av försvarspakten mellan Sydkorea och USA. Under besöket klargjorde Hagel att USA, trots den pågående budgetkrisen, inte har några planer på att skära ner sin militära närvaro i Sydkorea.

Besöket kommer också bara dagar efter att FN:s säkerhetsråd enats om en resolution kring Syriens kemiska vapen och Hagel menade att Nordkorea, som också har ett stort antal kemiska vapen, noga följer utvecklingen. Han var dock inte säker på vilken nordkoreansk respons det var att vänta, men konstaterade att Pyongyang åtminstone borde ta resolutionen som en varning.

Hagel kommer under sin vistelse i Sydkorea att möta ett stort antal företrädare för de sydkoreanska myndigheterna. Han kommer också att deltaga vid en fest och en parad med anledning av sextioårsfirandet.

Källa:
Time: North Korea Watching Syria Developments

LÄS MER:  Toppmöte förebådar provsprängning
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*