Utsträckt hand i Kim Jong-uns nyårstal

Kim Jong-un under sitt nyårstal i januari 2014.
Kim Jong-un under sitt nyårstal i januari 2014.

Nordkoreas unge ledare Kim Jong-un höll på onsdagen ett nyårstal som direktsändes i nordkoreansk TV och radio. Detta var andra gången under sin tid vid makten som han höll ett nyårstal. Under Kim Il-sungs tid vid makten var nyårstalen en tradition som i Nordkorea hade samma dignitet som den amerikanske presidentens årliga State of Union address. Kim Jong-uns far, Kim Jong-il, höll aldrig något nyårstal, utan utfärdade istället en kommuniké via landets ledande tidningar.

Talen, och Kim Jong-ils skrivna kommunikéer, analyseras noggrant varje år av framför allt Sydkorea. Talen ger en fingervisning om åt vilket håll den slutna nationen tänker sig att gå under det kommande året.

Det är oklart om talet, som varade i 25 minuter, hölls inför någon publik. Under stora delar av Kim Jong-uns tal visades bilder på en snöklädd byggnad och hans tal avbröts ofta av monotona och rituella applåder.

Kim Jong-uns tal tog upp flera av de ämnen kring Nordkorea som det rapporterats flitigt om den senaste tiden, inte minst utrensningen och avrättningen av ledarens farbror, Jang Song-thaek. Även om farbrodern aldrig nämndes vid namn talade han om utrensning som ett avlägsnande av ”splittrande avskum”. Kim Jong-un sade att utrensningarna av ”kontrarevolutionära” personer och motståndare till partiet ha stärkt partiet.

Utrensningen av Jang Song-thaek har skapat en stor oro i Sydkorea. Där fruktar man att utrensningen ska leda till att Nordkorea iscensätter provokationer mot grannen i syd som ett led i skapa inhemsk enighet. I sitt tall kommenterade Kim Jong-un relationen till Sydkorea, men vad som kan tolkas som en utsträckt hand.

LÄS MER:  Nordkorea överlämnade sex sydkoreaner

-Vi kommer göra kraftfullt försök att förbättra relationen mellan nord och syd, sade Kim Jong-un, men tillade att sydsidan också måste ta steg framåt för att förbättra relationerna.

Kim Jong-un gjorde också klart att Nordkorea kommer att fortsätta att bygga upp sin militära kapacitet.

-Vi kommer att lägga stor kraft på att bygga upp landets försvarskapacitet, sade han i talet. Att stärka försvarsförmågan är det viktigaste uppdraget för en nation. Landets värdighet, folkets lycka och fred är beroende av ett kraftfullt försvar.

Kim Jong-un fördömde i talet de gemensamma militära övningar som USA och Sydkorea med jämna mellanrum genomför. Han menade att övningarna är en repetition för ett kärnvapenkrig mot Nordkorea. Han sade att varje skärmytsling leder till en dödlig kärnvapenkatastrof och att USA aldrig går säkert.

I talet pratade Kim Jong-un också om behovet av att utveckla landets ekonomi och tog särskilt upp behovet av att öka landets jordbruksproduktion.

Senare under dagen besökte Kim Jong-un, tillsammans med sin fru Ri Sol-ju, Kumsusanpalatset i Pyongyang, där de balsamerade kropparna av landets två tidigare ledare, Kim Il-sung och Kim Jong-il, ligger.

Källor:
Yonhap News: N. Korea extends olive branch to S. Korea
Yonhap News: N. Korean leader to deliver verbal New Year’s message
Expressen: Nordkorea varnar för kärnvapenkatastrof
Dagens Nyheter: Nordkorea varnar USA
Svenska Dagbladet: Nordkorea varnar USA

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*