Väldigt svår att lägga ifrån sig

Hyeonseo Lee
Hyeonseo Lee
Hyeonseo Lee växer upp i den nordkoreanske staden Hyesan. Som dotter till en priviligerad familj, fadern är militär och modern av rätt härkomst, lever hon ett bra liv i Nordkorea. Familjen består också av Hyeonseos yngre bror. Första åren spenderas i födelsestaden, men faderns arbete tar familjen runt i Nordkorea och de bor under korta tider i Anju och Hamhung innan de slutligen återvänder till Hyesan.

Familjens privilegierade ställning och moderns initiativförmåga gör att de lever ett gott liv. För egen del märker de inte av hungersnöden och de svåra ekonomiska tiderna, men det blir allt tydligare för dem att allt inte står rätt till i Nordkorea. Men det är med regimens ögon de ser på förändringarna i sin omgivning och det är med förvåning de ser resultatet av de svåra ekonomiska åren på 90-talet. Hur kan världens bästa land ha svältande medborgare? Hyeonseo börjar till slut att tvivla och en nyfikenhet på omvärlden börjar att växa.

Staden Hyesan ligger alldeles vid gränsen mot Kina och enbart floden Yalu skiljer från den kinesiska grannen. Närheten till Kina är alltid påtaglig i Hyesan, inte minst via det stora utbudet av kinesiska och västerländska varor som handlas mer eller mindre öppet. Hyeonseo Lee har såväl släktingar och bekanta som regelbundet beger sig över gräsen. Hennes egen nyfikenhet gör att hon till slut bestämmer sig för att själv resa in i Kina. Det blir ett ödesdigert beslut som för alltid kommer att förändra hennes och familjens liv.

Boken ”The Girl with Seven Names” är uppbyggd i tre delar. Den första delen berättar om Hyeonseo Lees liv i Nordkorea. Det är en intressant berättelse som ger mycket goda inblickar i livet i Nordkorea. Det är en varm och sentimental betraktelse över en barndom som författaren känner stor saknad till. Hon beskriver sitt forna hemland med stor kärlek. Det är inget försvar för den nordkoreanska regimen, utan mer en kärleksförklaring till det nordkoreanska folket och dess strävanden. Ett folk, som trots armod, fyller sina liv med vänner, glädje och skratt. Hon beskriver sina vänner och släktingar med stor värme och detta ger boken ett stort värde till läsaren. Vi är väldigt långt från den vanliga beskrivningen av nordkoreaner som indoktrinerade robotar. Här syns människorna och regimen skymtar i bakgrunden. I beskrivningar av Nordkorea brukar det alltför ofta vara precis tvärtom. Det är en beskrivning av vardagen, en berättelse som berättas alltför sällan.

LÄS MER:  En förändrad syn på USA:s inblandning i Koreakriget

Den andra delen av boken berättar om flykten från Nordkorea och Hyeonseo Lees liv i Kina. Det är ett berättande som smyger sig på och som till slut håller mig fast, där svårigheterna att lägga ifrån sig boken blir allt större. Det är en berättelse som håller uppe spänningen av sig själv, utan att kräva spänningshöjande språk eller berättarteknik. Det är ett lugnt och sakligt berättande, som på ett mycket bra sätt beskriver hur Hyeonseo Lee går från sin skyddade nordkoreanska bubbla verklighet till att möta det tuffa livet i Kina. Hon beskriver möten med människosmugglare, hallickar och poliser på ett avskalat sätt. Detta gör att du som läsare liksom inte förstår faran förrän det är för sent. Till slut inser du att du inte kan slappna av någon gång under läsningen, då berättande inte ger dig några ledtrådar av vad som är på gång.

Avslutande delen handlar om livet i Sydkorea och kampen att få över familjen till säkerheten i Sydkorea. Denna del är också väldigt spännande, även om jag tycker att den är bokens svagaste del. Det roligaste är nog Hyeonseo Lees beskrivning av moderns anpassningssvårigheter till livet i västvärlden och det mest spännande är familjens umbärande i Laos.

Mitt helhetsintryck av ”The Girl with Seven Names” är gott. Det är en bok som växer för varje blad du vänder och känslan av att inte vilja lägga boken ifrån dig smyger sig på. Jag kan varmt rekommendera boken bok även till dig som inte delar mitt intresse för Nordkorea, för bokens spänningen kräver inget sådant intresse. För den nordkoreaintresserade är det utan tvekan bokens första del som skänker det största värdet.

LÄS MER:  Välkommet omtag i bokserien om inspektör O

Köp boken:
Adlibris: The Girl With Seven Names (Pocket)
Adlibris: The Girl With Seven Names (Inbunden)
Adlibris: The Girl With Seven Names (Häftad)
Bokus: The Girl With Seven Names (Häftad)
Bokus: The Girl With Seven Names (Inbunden)
Bokus: The Girl With Seven Names (Häftad)
Bokus: The Girl With Seven Names (E-bok)

Detta kanske också intresserar dig

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*