Välkommet omtag i bokserien om inspektör O

I den femte boken som James Church hittills gett ut om den nordkoreanska polisinspektören O är O inte längre huvudpersonen, istället berättas historien utifrån hans brorson Bings perspektiv. Bing arbetar för det kinesiska säkerhetsministeriet, bland annat med ansvar för bevakningen av gränsen gentemot Nordkorea. O har dock en i allra högsta grad betydande biroll.

”A Drop of Chinese Blood” tar vid några år efter att den förra boken The Man with the Baltic Stare avslutades. O har lämnar Nordkorea och bor nu tillsammans med sin brorson i den kinesiska staden Yanji nära gränsen mot sitt gamla hemland. I den förra boken läste vi om ett Nordkorea i dramatiska förändring. Vi får dock aldrig veta vad som hänt, utan Nordkorea finns ganska långt bak i handlingen och utgör mer en fond för bokens handling. Om de första böckerna försökt utbilda sina läsare i nordkoreanska förhållanden, är denna bok snarare en utbildning i det kinesiska samhället.

Handlingen inleds av att Bing får ett högst oväntat besök av den vackra Madame Fang, en kvinna som hans högkvarter kräver ska bevakas noggrant. Men lika snabbt som hon dyker upp, lika snabbt försvinner hon över gränsen till Nordkorea. Detta händer samtidigt som Bing får ett känsligt uppdrag att återföra en tidigare kinesiskt säkerhetsofficer som flytt över till Nordkorea. På grund av sin oro över brorsonen, tar inspektör O på sig att hjälpa Bing att navigera i en allt farligare terräng, där O:s tidigare hemland skapar en svårgenomtränglig labyrint.

Jag blev lite besviken på The Man with the Baltic Stare, så jag tycker om att James Church med denna bok väljer att byta huvudperson och därmed kanske en annan inriktning på sin serie. Detta vitaliserar berättande och lyfter boken något, även om den inte når upp i nivå till Bamboo and Blood.

LÄS MER:  Fascinerande historia som inte fullt ut tas till vara

I de senaste böckerna har jag irriterat mig ganska mycket på O och alla hans lustigheter. I denna bok får jag lite hjälp av Bing, som också irriterar sig på sin farbror. Detta hjälper faktiskt att tona ned min irritation och den känns inte alls lika påfrestande som i The Man with the Baltic Stare.

”A Drop of Chinese Blood” har en grundhistoria som jag upplever som mer trovärdig än i sin föregångare. I denna bok finns till exempel en viss logik kring varför huvudpersonen Bing (och i huvudsak också O) blir inblandade i fallet och blir de personer som för handlingen framåt.

James Church
James Church

Själva historien är också bra. I sann ”Church-anda” är den komplicerad, snårig och starkt politiskt. Kanske är den aningen för komplicerad för sitt eget bästa och jag som läsare har ibland svårt att hänga med och Church väljer till och med att lämna en hel del trådar ouppklarade.

Historien är bättre berättad än i den förra boken och dialogen är inte heller lika stolpig. Dock upplever jag aldrig att boken riktigt lyfter och helhetsintrycket är att ”A Drop of Chinese Blood” är en medelmåttig kriminalroman.

Böckerna i serien om Kommissarie O
A Corpse in the Koryo (2007
Hidden Moon (2009)
Bamboo and Blood (2010)
The Man with the Baltic Stare (2011)
A Drop of Chinese Blood (2012)
The Gentleman from Japan (2016)

Köp boken:
Adlibris: A drop of Chinese Blood (inbunden)
Adlibris: A drop of Chinese Blood (E-bok)
Bokus: A drop of Chinese Blood (inbunden)
Bokus: A drop of Chinese Blood (E-bok)

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*