Världen fördömer Nordkoreas provsprängning

Nordkoreansk missiluppskjutning
Nordkoreansk missiluppskjutning

Omvärlden reagerar kraftigt på nyheten om att Nordkorea genomfört sin sjätte kärnvapenprovsprängning. Bland annat kommer det fördömanden från Kina och Japan.

-Nordkorea har återigen genomfört ett kärnvapenprov och visar därigenom [med förakt] mot det internationella samfundets samlade motstånd. Kina motsätter sig detta resolut och fördömer det kraftigt, sade den kinesiska utrikesministern i ett uttalande.

Kina säger i uttalandet vidare att man nu vill se att Nordkorea följer det internationella samfundets krav på en nukleär nedrustning på koreanska halvön. Nedrustning, icke-spridning och fortsatt fred och säkerhet på Koreahalvön är Kinas prioritet enligt utrikesministern.

Kina uppmanar Pyongyang att inte ytterligare spä på den eskalerande spänningen i området och uppmanar landet att återvända till dialog. I uttalandet säger Kina att landet kommer att genomföra säkerhetsrådets resolutioner grundligt och fullständigt.

”Ha inte överseende med Nordkorea”

Japans premiärminister Shinzo Abe uppmanade på söndagen omvärlden att inte ha överseende med Nordkoreas sjätte kärnvapenprov.

Shinzo Abe
Shinzo Abe

-Nordkoreas utveckling av kärnvapen och missiler utgör en ny nivå av hot mot vårt lands säkerhet som är ännu allvarligare och mer akut, sade Abe efter ett möte med landets säkerhetsråd. Detta äventyrar allvarligt freden och säkerheten i regionen och i omvärlden.

Shinzo Abe avslutade med att säga att Japan protesterar skarp mot Nordkorea och fördömer provsprängningen i de skarpaste ordalagen någonsin. Han sade dessutom att Japan kommer att intensifiera samarbetet med USA, Sydkorea, Kina, Ryssland och andra länder för att formulera ett svar till Nordkorea, inklusive fortsatta åtgärder av FN:s säkerhetsråd.

Under måndagen hade den japanske premiärministern ett 20 minuter långt telefonsamtal med den sydkoreanske presidenten Moon Jae-in för att diskutera den uppkomna situationen. De ska efter telefonsamtalet ha enats om att genomföra de tuffast möjliga åtgärderna mot Nordkorea på ”en helt annan nivå”.

LÄS MER:  Fortsatta utfall mot Myung Bak

Enligt en talesperson för Moon framförde den sydkoreanske presidenten behovet av ”mer verkliga” åtgärder ”i sådan utsträckning att Nordkorea faktisk förstår pressen”. Presidenten vill öka pressen och sanktionerna ”till den maximala nivån så att Nordkorea kan förmå sig själva att komma till förhandlingsbordet”.

Moon och Abe kom överens om att försök få till än starkare sanktioner i FN:s säkerhetsråd och menade att den senast kärnvapenprovsprängningen utgjorde ”en provokation som i skala och karaktär skiljer sig mycket åt mot de tidigare (provokationerna) och utgör ett allvarligt hot mot det internationella samfundet”.

FN:s säkerhetsråd kommer att sammanträda under måndag förmiddag för att diskutera nya åtgärder mot Nordkorea. Mötet kommer till efter önskemål från USA, Japan, Sydkorea, Storbritanien och Frankrike.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres
Antonio Guterres, FN:s generalsekreterare, fördömde Nordkoreas provsprängning i ett uttalande under söndagen och menade att landet är det enda land som bryter normen mot sådana sprängningar. Guterres menar att Nordkorea genom sitt agerande försvårar för nedrustning och icke-spridning av kärnvapen. Han menar att Nordkorea destabiliserar i regionen och uppmanade Pyongyang att upphöra med sina provokationer och fullt ut följa sina internationella åtaganden.

Källa:
Yonhap: China strongly condemns N.K.’s nuke test
Yonhap: Moon, Abe agree to up pressure on N.K. to ‘a whole new level’
Yonhap: U.N. chief condemns N.K. nuclear test
Yonhap: U.N. Security Council to meet Monday over N.K. nuke test

Detta kanske också intresserar dig

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*