Viktig historia, men lite distanserat

Yeonmi Park lever ett relativt bekymmersfritt liv i den nordkoreanska staden Hyesan i norra delen av landet tillsammans med sin mamma, pappa och syster. De lever, ett med nordkoreanska mått mätt, välbärgat liv. Pappan försörjer familjen genom en affärsverksamhet där han köper varor i Kina, smugglar dem över gränsen och säljer till välbärgade nordkoreanska familjer. Med tiden utvecklas hans affärsverksamhet och han börjar att smuggla värdefulla metaller ut ur landet.

Nordkorea befinner sig i ett läge när det statliga distributionssystemet står på randen till kollaps och privata marknader, jangmadang, tar dess plats för att förse befolkningen med livsmedel och varor. I detta svåra läge för landet skapas ett utrymme för personer med entreprenörsanda. Yeonmis pappa är en sådan person och han blir en framgångsrik affärsman. Familjen har lyxvaror som är helt främmande för huvuddelen av nordkoreanerna. Till exempel för fadern med sig ett Nintendo hem från sina resor till Kina och spelet Super Mario blir en viktig del i Yeonomis barndom.

Men lyckan vänder för familjen när fadern åker fast och åker in i fängelse. Efter ett tag lyckas Yeonomis moder att få ut sin make ur fängelse, men hans brott kommer med stor effektivitet att stoppa både hans och familjens framtidsmöjligheter. Situationen blir med tiden allt värre och familjen tvingas att fly. De inser att om de stannar kvar i landet riskerar de att dö- av svält, eller sjukdom, eller till och med genom avrättning. I ett första steg flyr systern, och därefter flyr Yeonmi tillsammans med sin mamma. Pappan blir tillsvidare kvar i Nordkorea.

Boken tar oss med på Yeonomis flykt till Kina, via Mongoliet och vidare till friheten i Sydkorea. Vi får en inblick i det hårda liv som nordkoreanska flyktingar ställs inför, i form av människohandel, prostitution, våldtäkter och slavhandel. Väl i Sydkorea utvecklas hon till en ledande människorättsaktivist – innan hon ens fyllt 21. Hon gör karriär i sydkoreansk TV och blir en eftertraktad föredragshållare runt om i världen.

LÄS MER:  Intressant, men ofullständig bild av koreansk kultur
Yeonmi Park håller föredrag.
Yeonmi Park håller föredrag.

Antalet böcker från nordkoreanska avhoppare blir allt fler och det är inte alltid de nya böckerna tillför något nytt för de läsare som redan läst liknande böcker. Boken In order to live följer formulär 1A för denna typ av litteratur och har tydliga likheter med t.ex. The Girl with Seven Names. Huvudpersonen är en ung driftig kvinna som kommer från en relativt välbärgad familj i en stad i norra delen av Nordkorea som hamnar på kant med regimen och flyr till Kina. Boken har dessutom exakt samma upplägg: första tredjedelen berättar om livet i Nordkorea, andra tredjedelen berättar om flykten till Kina och livet i Kina, medan den sista tredjedelen berättar om anpassningen till livet i Sydkorea.

Men jag tycker att det saknas något i denna bok. Särskilt om jämförelsen görs med The Girl with Seven Names. Där den senare boken var en oerhört spännande och tät berättad historia, är In Order to Live förvånansvärt distanserad och jag har svårt att knyta an till huvudpersonerna. kanske beror det på berättartekniken, eller på mina språkliga brister. Föräldrarna, framför allt fadern, beskrivs med stor kärlek och här finns mycket känslor. Det bränner till exempel verkligen till i mig när Yeonmis sista bilden fadern visas upp. Men övriga fruktansvärda händelser, såsom de brott som begås på mot modern, den tvångsmässiga relationen Yeonomi har med en människosmugglare, är för snabbt och slarvigt berättat enligt mitt förmenande.

Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad det är som skapar denna distans, men kanske vill författarna få in lite för mycket mellan bokpärmarna. Sista tredjedelen av boken upplever jag till exempel som en enda uppräkning av allt Yeonmi gör i Sydkorea och allt hon uppnår. Även detta beskrivs väldigt distanserat och närmast pliktskyldigt. Bokens kärna ligger i livet i Nordkorea och flykten därifrån och jag tror att boken tjänat på om denna kärna fått sprida ut sig mer.

LÄS MER:  Fascinerande historia som tas tillvara på bästa sätt
Yeonmi Park
Yeonmi Park

Detta är en viktig bok och är ett oerhört viktigt vittnesmål om det grymma livet i Nordkorea och de fruktansvärda brott som begås i människosmugglingens Kina. Därför är det lite synda att jag upplever boken på det sätt jag gör. Historien förtjänar att berättas och på så sätt kan jag absolut rekommendera boken, men om du står och väljer mellan In Order to Live och The Girl with Seven Names tycker jag definitivt att du ska välja den sistnämnda.

Värt att notera är också att vissa delar av Yeonmi Parks historia har ifrågasätts, bland annat av andra avhoppare och av Nordkoreakännare. Journalisten Mary Ann Jolley, som intervjuade Yeonmi för en australiensisk TV-kanal, menar att Park historia är inkonsekvent. Park har svarat på kritiken och menar att denna inkonsekvens beror på hennes brister i engelska språket och att hennes uttalanden blivit felöversatta (Läs mer).

Köp boken
Adlibris: För att kunna leva : en nordkoreansk flickas resa till frihet (Svenska – Inbunden)
Adlibris: För att kunna leva : en nordkoreansk flickas resa till frihet (Svenska – E-bok)
Adlibris: In Order To Live (Engelska – Häftad)
Adlibris: In Order To Live (Engelska – E-bok)
Adlibris: In Order to Live: A North Korean Girl’s Journey to Freedom (Engelska – Inbunden)
Adlibris: In Order to Live: A North Korean Girl’s Journey to Freedom (Engelska – CD-bok)
Adlibris: In Order to Live (Engelska – Inbunden)
Adlibris: In Order to Live: A North Korean Girl’s Journey to Freedom (Engelska – Inbunden)
Adlibris: For at kunne leve (Danska – Häftad)
Bokus: För att kunna leva: en nordkoreansk flickas resa till frihet (Svenska – Inbunden)
Bokus: In Order to Live – A North Korean Girl’s Journey to Freedom (Häftad – Engelska)
Bokus: För att kunna leva (Svenska – E-bok)
Bokus: In Order to Live – A North Korean Girl’s Journey to Freedom (Engelska – Inbunden)
Bokus: In Order to Live: A North Korean Girl’s Journey to Freedom – A North Korean’s Journey to Freedom
Bokus: Mut zur Freiheit – Meine Flucht aus Nordkorea (Tyska – Inbunden)
Bokus: In Order to Live: A North Korean Girl’s Journey to Freedom (Engelska – Inbunden)
Bokus: In Order To Live – A North Korean Girl’s Journey to Freedom (Engelska – E-bok)
Bokus: In Order to Live – A North Korean Girl’s Journey to Freedom (Engelska – E-bok)
Bokus: In Order to Live – A North Korean Girl’s Journey to Freedom (Engelska – Ljudbok)
Bokus: Drumul catre libertate: autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord (Rumänska – E-bok)

LÄS MER:  En oerhört spännande bladvändare

RelatedPost

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

2 kommentarer

 1. New York Times publicerade häromdagen en artikel med fem (korta) recensioner av nya böcker skrivna av Nordkoreanska flyktingar, för den som vill ha en överblick: http://www.nytimes.com/2015/11/29/books/review/fleeing-north-korea.html

  Själv tycker jag att det skulle vara mer intressant att läsa något övergripande om deras tillvaro i Kina och/eller Sydkorea. Ovannämnda biografier känns, som du nämner, tyvärr lite välbekanta och bidrar inte så mycket till ökad förståelse, trots att personödena alltjämt är gripande.

  Undantaget är boken ”Dear Leader”, kanske tack vare att författaren faktiskt skrev boken på egen hand.

  • Tack för listan på böcker. Jag hade missat de två sista på listan, men nu är det åtgärdat! 🙂

   Jag håller just nu på att läsa ”A Thousand Miles to Freedom”, bok ett på listan. Det är ju också en avhopparroman, men fokus ligger främst på livet i Kina efter flykten från Nordkorea. Den känns betydligt mer direkt än ”In Order to Live” och med betydligt mer nerv och känslor. Helt enkelt mer personlig.

1 trackback / pingback

 1. Recension: Park, Yeonmi; För att kunna leva; 2015 - Feministbiblioteket

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*