Allt klart inför koreanskt toppmöte

Kim Jong-un och Kinas president Xi Jinping, flankerade av sina fruar.
Kim Jong-un och Kinas president Xi Jinping, flankerade av sina fruar.

Sydkorea och Nordkorea enades under torsdagen om ett datum för det kommande toppmötet mellan ländernas högsta ledare. Den 27 april kommer Kim Jong-un att möta Moon Jae-in i Panmunjom i den Demilitariserade zonen mellan länderna. Detta blir det tredje toppmötet mellan en nordkoreansk och sydkoreansk ledare och det första på 11 år. De två tidigare hölls 2000 och 2007 i Pyongyang.

Kim Jong-Il (till höger) under mötet med Sydkoreas president Kim Dae Jung år 2000.
Kim Jong-Il (till höger) under mötet med Sydkoreas president Kim Dae Jung år 2000.
Representanter för Syd och Nord kommer att träffas nästa onsdag för att diskutera protokollärende och säkerhet relatera till mötet.

-Toppmötet i april kommer att bli ännu en start på en betydelsefull resa för en kärnvapenfri Koreahalvön, för fred på halvön och för att stärka de interkoreanska banden, sade Sydkoreas återföreningsminister Cho Myong-gyon till pressen efter att överenskommelsen blivit offentlig.

Den sydkoreanska presidentadministrationen välkomnar resultatet av den pågående interkoreanska dialogen.

-Nu när datumet för toppmötet är bestämt, kommer vi att göra allt vi kan för att säkra att inget försummas i våra förberedelser för toppmötet den återstående tiden, sade Kim Eui-kyem, talesperson för den sydkoreanska presidenten till nyhetsbyrån Yonhap.

-Det är vår förhoppning att hela befolkningen kan komma samman som en så att toppmötet blir en banbrytande möjlighet att etablera fred på den koreanska halvön, fortsatte Kim Eui-kyem i sitt uttalande.

Torsdagens besked kommer dagen efter att Kim Jong-un gjort ett överraskade besök i Kina för sitt första toppmöte med den kinesiske presidenten Xi Jinping, inför den förres möten med Moon Jae-un och USAs president Donald Trump.

Under vinter-OS i sydkoreanska PyeongChang genomfördes ett antal diplomatiska ansträngningar mellan Nordkorea och Sydkorea. Redan då tycktes det som om det båda staterna, efter en längre tids spänningen, kommit närmare varandra. Talespersoner från båda sidorna vittnar nu om en tilltagande avspänning.

LÄS MER:  Nordkoreansk soldat flydde över gränsen

-De senaste 80 dagarna har det skett ett antal dramatiska händelser som vi aldrig sett tidigare, sade Ri Son-gwon, som ledde den nordkoreanska delegationen som diskuterat detaljer inför toppmötet i april.

De kommande toppmötena kommer troligen bli en kritiska spelaplats för diskussioner om att lösa frågan om Nordkoreas kärnvapen. Den nordkoreanska ledaren ska, enligt den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua News Agency, ha uttryckt sitt engagemang för att avveckla landets kärnvapen, men att detta hänger på “progressiva och synkroniserade åtgärder” från Seoul och Washington.

Donald Trump gick med på att möta Kim i Maj efter att en sydkoreansk delegation träffas Kim tidigare i mars och därifrån vidarebefordrats hans uttryckta vilja till nedrustning.

Källa:
Yonhap News: Two Koreas agree to hold summit April 27

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.