Donald Trump berömmer kinesisk hjälp med Nordkorea

USA:s president Donald Trump
USA:s president Donald Trump

Vid ett möte i Vita Huset med kongressledamöter menade den amerikanske presidenten Donald Trump att den senaste tidens handelskontroverser mellan USA och Kina inte påverkats den kinesiska samarbetsviljan kring Nordkorea.

-(Kina har) verkligen varit till stor hjälp vid gränsen med Nordkorea … De har varit verkligen fanatiska att hjälpa oss att få till någon form av lösning, sade Trump, som citeras av nyhetsbyrån Reuters.

-Möten håller just nu på att arrangeras mellan mig själv och Kim Jong-un. Jag tror att det kommer att bli fantastiskt. Jag tror att vi kommer att gå in i detta med stor respekt och så får vi se vad som händer, fortsatte den amerikanske presidenten.

Vita huset har hittills varit väldigt tystlåtna kring framstegen inför det utannonserade mötena mellan ledarna, som planeras till någon gång i maj och juni. Överenskommelsen följde efter en snabb och oväntad vändning från Nordkorea, där landets ledare uttryckte en vilja att möta ledarna för USA och Sydkorea. Såväl Washington som Seoul har rapporterat att Pyongyang är intresserade av att diskutera kärnvapennedrustning, men många är fortfarande skeptiska till Nordkoreas verkliga intentioner.

-Den stora frågan är hur de båda sidorna definierar kärnvapennedrustning. Trump sade i morse att han vill se orubbliga och verifierbara steg inom sex månader eller ett år efter toppmötet, säger Ken Gause, Nordkoreaexpert, till nyhetssidan NK News.

-Jag kan inte se att Nordkorea kommer att gå med på detta utifrån deras vanliga inställning att söka ett gradvist närmande som kan sträckas ut obegränsat i tid och som kommer med (ekonomiska och säkerhetspolitiska) incitament under resans gång, fortsätter Gause.

LÄS MER:  Kineiskt nej till att föra Nordkorea inför ICC

Enligt kinesiska handelssiffror så har Kina implementerat flertalet av de internationella handelssanktionerna, inklusive import av nordkoreanska råvaror och export till Nordkorea av maskiner och elektronisk utrustning. Som en följd av restriktionerna har Nordkoreas officiella intäkter minskat med upp till 95 procent jämfört med för två år sedan.

Trots Trumps beröm visar en nyligen publicerad FN-rapport att Kina fortfarande är ett nav för handel som bryter mot sanktionerna mot Nordkorea. Rapporten visar också att kinesiska medborgare deltar i smuggling av bland annat olja och kol.

Källa:
NK News: Trump praises China for help with North Korea

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.