Försök till ny bild av Nordkorea

Den spanske filmaren Álvaro Longoria har fått exklusiva möjligheter att filma i Nordkorea. Detta tack vare sina kontakter med spanjoren Alejandro Cao de Benós, som är hängivet lojal till den nordkoreanska regimen och arbetar som dess budbärare gentemot framför allt västvärlden. Longoria har ambitionen att försöka tränga bakom den nordkoreanska propagandan, men också att söka bevis på att västvärldens bild av Nordkorea stämmer. Alejandro Cao de Benós blir i filmen Longorias guide in i Nordkorea och han intervjuas om alltifrån politiska fångar till om hur den nordkoreanska vardagen fungerar. Vi får bland annat besöka en kyrka i Pyongyang. I filmen ges också stort utrymme till utländska nordkoreakännare och deras bild av landet, bland annat Andrei Lankov och Barbara Demick (författare till Inget att avundas).

Även om filmens slutsats är att vi nog vet lika lite om Nordkorea efter filmen som före, så är det ändå en bra och sammanfattande bild av det land som ger fler frågor än svar.

För den som har tillgång till Netflix så hittas filmen där. Det finns också en trailer på youtube.

Se filmen:
Netflix: The Propaganda Game
Youtube: The Propaganda Game (trailer)

LÄS MER:  Långt DN-reportage från Nordkorea
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

2 kommentarer

  1. Kul film du visar om Pyongyang. Jag skulle gärna vilja se mer filmer. Jag skulle också vilja veta mer om hur människor lever ett vardagligt liv. Handlar mat, kläder, firar kals mm. OCH gärna om deras skolor. Jag är lärare i SO och mina elever är väldigt frågvisa om Nordkorea.

  2. Tack för din kommentar Maggan.

    Tyvärr är utbudet med filmer om nordkoreanskt vardagsliv starkt begränsade. Det finns en del på YouTube, till exempel denna https://www.youtube.com/watch?v=NIRjJGZa4oQ, som har några år på nacken och som jag dessvärre inte hunnit titta på och inte kan bedöma kvalitet på.

    En bok på temat som jag verkligen kan rekommendera är boken “Inget att avundas – Vardagsliv i Nordkorea” av Barbara Demick (https://www.infokorea.se/inget-att-avundas-vardagsliv-i-nordkorea/). Det är en mycket bra bok som bland annat försöker beskriva vardagslivet i Nordkorea.

    Kul med frågvisa elever. Jag har tidigare pratat för elever om Nordkorea, landets historia, befolkning mm för gymnasielever. Det är väldigt spännande och något jag gärna gör. Om du är intresserad av ett föredrag, så maila mig gärna på par@infokorea.se.

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.