Fred på koreanska halvön?

Kim Jong-un skakar hand med Donald Trump.
Kim Jong-un skakar hand med Donald Trump.

Stora saker har skett idag efter 65 års krigsstillestånd på koreanska halvön och förhoppningarna om ett slutgiltigt fredsavtal på halvön har fått en stor skjuts framåt.

I USA anses det att Donald Trump är den som slutligen tagit tjuren vid hornen och fått till ett möte med den nordkoreanske diktatorn och satt sig ner med honom för samtal, utan att först ställa några specifika krav på eftergifter.

Kim å sin sida har lyckats med något hans far, Kim Jong-il, och farfar, Kim Il-sung, bara kunde drömma om. Han har suttit ner med den amerikanske presidenten som fullt jämbördig och dessutom blivit omtalad som såväl tuff som begåvad. Något som totalt motsvarar den bild som presenterats av honom sedan länge i Nordkorea. Han har lyckats visa att den bilden av honom verkligen är sann.

Omvärldens reaktioner har omedelbart varit, om än försiktigt, så dock positiva och endast Iran har varnat Nordkorea för att lita på USA.
Även i Sydkorea har kommentarerna varit generellt positiva och endast de mest inbitna antikommunisterna har bibehållit sin negativa hållning. Kineserna har talat om att lätta på sanktionerna och Ryssland har ställt sig positiva till överenskommelsen.

Trump lovar avbryta militära övningar

Men än så länge är det bara prat om att allting ska förändras och jag som tagit del av situationen i Nordkorea sedan 1970 talet undrar om det verkligen går att få det Nordkoreanska folket att plötsligt släppa det perspektiv på världen de sedan födseln drillats till att inta. Kan de till exempel plötsligt acceptera att amerikanska inspektörer kommer in i landet för att verifiera kärnvapenavrustningen?

LÄS MER:  Varför genomfördes kärnvapenprovet nu?
Militärer från USA och Sydkorea under en gemensam övning.
Militärer från USA och Sydkorea under en gemensam övning.

Trump har även lovat att de manövrar som amerikansk och sydkoreansk militär genomfört årligen, och som av nordkoreanerna alltid uppfattats som en förberedelse till invasion, ska upphöra. Dessutom skall de 32 tusen amerikanska soldaterna som varit i Sydkorea sedan 1950 talet dras tillbaka. Bortsett från att ingen vet hur sydkoreanerna eller japanerna ställer sig till något sådant, kan man inte heller säga om det ens blivit vidtalade i frågan. Så ännu hänger allt i luften och jag kan bara som mina vänner i Seoul hålla tummarna för att avtalet håller och verkligen för till en fredligare värld.

Om Johan Engblom 1 artikel
Johan Engblom är religionshistoriker och författare. Han har följt utveckligen i Nordkorea sedan 70-talet och har bland annat skrivit om schamanismens roll i Nordkorea.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.