Historiskt toppmöte på Koreahalvön

Kim Jong-un och Moon Jae-in
Kim Jong-un och Moon Jae-in

Under fredagsmorgonen inleddes det historiska toppmötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och Sydkoreas president Moon Jae-in. De båda ledarna, som möttes i gränsområdet Panmunjom i den Demilitariserade Zonen, uttryckte en gemensam strävan för att uppnå framsteg under mötet.

Toppmötet inleddes efter att Kim och Moon möttes vid den militära gränslinjen mellan länderna, markerad med betongblock i marken.

-Jag är glad över att träffa dig, sade Kim till Moon, som väntade någon meter in på den södra sidan om gränsen. De båda ledarna möttes därefter i en handskakning.

-Jag kan inte hindra min upphetsning över att vi möts här på en så historisk plats. Det är också väldig rörande att du, herr president, har kommit till Panmunjom, till gränslinjen, för att hälsa mig, sade Kim Jong-un.

Kim Jong-un och Moon Jae-in går över gränsen mellan länderna.
Kim Jong-un och Moon Jae-in går över gränsen mellan länderna.

Kim överraskade sedan genom att bjuda över Moon till att under en kort tid komma över till den norra sidan. En manöver som inte ska ha ingått i planerna.

Samtalen mellan ledarn inleddes 10:15 lokal, ungefär 45 minuter efter det att Kim Jong-un gått över gränsen mellan länderna och därmed blivit den första nordkoreanska ledaren att besöka den södra delen av Koreahalvön sedan Koreakriget (1950-1953). Samtalen avslutades vid 12-tiden och beskrivs från sydkoreanskt håll som vänskapliga och frispråkiga

Innan samtal inspekterade ledarna tillsammans en sydkoreansk högvakt. Moon sade då till Kim att han skulle kunna få se en större ceremoni om han besökte presidentens residens i Seoul. Kim ska då ha svarat att han besöker honom gärna, bara han får en inbjudan.

När samtalet mellan ledarna inleddes var det Kim Jong-un som först tog till orda.

LÄS MER:  23-våningshus kollapsade i Pyongyang

-Här, inför president Moon och flera journalister, vill jag säga att jag kommer att ha bra diskussioner med president Moon med en öppenhjärtlig, uppriktig och ärlig attityd och se till att det blir bra resultat, sade Kim Jong-un inför tv-kamerorna.

Moon uttryckte sin tacksamhet över att Kim gått med på ett toppmöte.

-Det ögonblick då ordförande Kim jirsade gränsen blev Panmunjom en symbol för fred, inte en symbol för delning, sade Moon Jae-in. Jag vill återigen uttrycka min respekt för Kim Jong-uns beslut som möjliggjorde dagens diskussioner.

Mötet mellan Moon och Kim kommer efter höst präglad av stark spänning mellan länderna. Nordkorea har genomfört ett flertal missiltest sedan Moon blev sydkoreansk president i maj 2017. Landet genomförde dessutom sitt sjätte och kraftfullaste kärnvapenprov så sent som i september 2017.

Fredagens möte är det tredje mellan de högsta ledarna för de båda koreanska nationerna.

Kim uttryckte i inledningen av mötet behovet av en överenskommelse som inte skulle kollapsa.

-Jag önskar att detta blir en chans för oss att gå framåt hand i hand mot en framtid med beslutsamhet, istället för som tidigare med utfall som inte kunde förverkligas, sade Kim till Moon.

Tidigare toppmötet har slutat med överenskommelser om kärnvapennedrustning och fredsavtal, men inget av detta har kunnat förverkligas.

-Världens ögon och öron riktas nu mot denna plats, Panmunjom. Förväntningarna hos människor både i Syd och Nord, såväl som utomlands, är väldigt höga, sade Moon. Jag önskar att våra samtal kommer att vara uppriktiga, så att vi kan nå en överenskommelse och kunna ge gåva till våra folk och till alla andra i världen som önskar fred.

LÄS MER:  Koreanska ledarna eniga om att inleda fredlig relation

-Jag har kommit för att tillsammmans med presidenten få till ett slut på en historia med konfrontationer och att lösa alla frågor som skapat problem i våra relationer, sade den Nordkoreanske ledaren.

Kim Jong-un och Moon Jae-in går över gränsen mellan länderna.
Kim Jong-un och Moon Jae-in går över gränsen mellan länderna.

Efter att samtalen avslutats återvänder Kim till Nordkorea för äta lunch. Han återvände sedan till den södra sidan av Panmunjom för ett antal aktiviteter, bland annat en vänskaplig promenad på tu man hand med Moon. Efter den korta promenaden slog de sig ned vid ett bort som var uppsatt på en träbro i området. Samtalen fördes på behörigt avstånd från ledarnas medarbetare. Tillsammans planterade de också en tall som symbol för toppmötet.

Under kvällen kommer president Moon och hans fru,Kim Jung-sook, att bjuda in Kim Jong-un och hans fru Ri Sol-ju till en gemensam middag. Ri förväntas att anlända till Panmunjom 18:17 och kommer då att kort möta Kim Jung-sook. Det blir första gången någonsin som fruarna till Syd- och Nordkoreas ledare möts.

Källa:
Yonhap News: Leaders of two Koreas vow efforts to make ‘good progress’ at summit

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.