Intressanta teorier om nationalismens betydelse för Nordkorea

Varför är Nordkorea så annorlunda? Det är en fråga som otaliga böcker försökt att finna ett trovärdigt svar på. Vanligtvis brukar författarna ansluta sig till två huvudteorier.

Den första teorin är att Nordkorea är ett resultat av en starkt konfuncianistisk tradition och kultur på Koreahalvön. En historia som går tillbaka till 1300-talet, då Kina inledde ett mycket starkt inflytande över Korea. Den förre svenske ambassadören Eric Cornells bok Sändebud till Paradiset är ett exempel på en bok som använder konfucianismen som förklaringsmodell. Cornell beskriver i boken Nordkorea som ett konfucianistiskt kungadöme med lite röd fernissa.

Den andra teorin handlar om att Nordkorea i huvudsak agerar utifrån en känsla av ett ständigt hot från andra fientligt inställda länder och att det nordkoreanska agerande kan förklaras av landets dåliga erfarenheter av tidigare utländsk inblandning i landets intressen, t.ex. det kinesiska inflytandet, den japanska ockupationen och Koreakriget. Ett exempel på detta är Benjamin Katzeff Silbersteins teorier i boken Bilder från Nordkorea.

Brian Reynolds Myers
Brian Reynolds Myers

I den mycket intressanta boken ”The Cleanest Race”, med undertiteln ”Hur nordkoreanerna ser på sig själva och varför det har betydelse”) gör Brian Reynolds Myers upp med dessa båda teorier och menar att de i grunden är helt felaktiga. Myers, en amerikansk nordkoreaforskare verksam i Sydkoreas huvudstad Seoul, menar att Nordkorea mer än något annat präglas av en stark nationalism och av synen på den koreanska rasen som helt överlägsen andra.

Genom ett stort antal källor och referenser försöker Meyers leda i bevis att såväl ledarkult, kärnvapenframställning som brott mot mänskliga rättigheter kan förklaras av nationalism och racism.

Han försöker i boken också bevisa varför de andra två teorierna inte alls stämmer. Till exempel menar han att den nordkoreanska propagandan framställer sina ledare med starkt kvinnliga och omvårdande drag (Nationens moder), i rakt motsats mot konfucianismens starkt patriarkala drag.

LÄS MER:  Standardverk om Nordkorea

Likaså skriver Myers att teorin om det upplevda hotet från historien inte påverkat i någon vidare utsträckning. Istället hävdar han att mycket av det vi ser i dagens Nordkorea tagit sin inspiration från den japanska ockupationsmakt vars förtryck av Korea skapat en grogrund för den nuvarande regimen enligt teorin om den hotade nationen.

Som slutsats menar Myers att vi inte kan betrakta Nordkorea som det sista stalinistiska fästet och att vi gör ett allvarligt misstag om vi försöker lösa Koreakonflikten med förlegade teorier och verktyg hämtade från en svunnen tid präglad av Kalla Kriget. Istället, skriver Meyers, måste vi agera utifrån vad Nordkorea de facto är, dvs en fascistoid stat med större likheter med Nazityskland än med det kommunistiska Sovjetunionen.

“The Cleanest Race” är en mycket välskriven och effektivt berättad bok. Argumentationen är väl byggd och väl underbyggd genom många källor. Genom stor kunskap om den koreanska kulturen och det koreanska språket kan Myers använda sig av förstahandskällor, vilket självklart stärker trovärdigheten.

Boken består av många relativt korta kapitel, med tydligt avgränsade delar, vilket stärker läsbarheten och gör den till något av en bladvändare. Till detta bidrar också flertalet illustrationer.

Det som delvis sänker boken är den så tydliga ambitionen att bevisa EN teori och försöken att helt falsifiera andra förklaringsmodeller. Jag menar att Myers hade tjänat på en mer ödmjuk inställning till andra teorier. Personligen tror jag att nationalismen är oerhört central som förklaringsmodell, men samtidigt tror jag att såväl de historiska erfarenheterna av en hotad nation som den konfucianistiska traditionen har en i princip lika stor påverkan. Sanningen brukar ju ligga någonstans mitt emellan extremerna och det är min övertygelse att den gör så också i fallet Nordkorea.

LÄS MER:  Lite om allt om Nordkorea

Den som söker en heltäckande bild av fenomenet Nordkorea ska nog undvika ”The Cleanest Race”, men som ettt verktyg för att bredda bilden av Nordkorea är den alldeles utmärkt och kan utifrån detta perspektiv starkt rekommenderas.

Köp boken:
Adlibris: The Cleanest Race (Pocket)
Adlibris: The Cleanest Race (Inbunden)
Adlibris: The Cleanest Race (E-bok)
Bokus: The Cleanest Race (Häftad)
Bokus: The Cleanest Race (Inbunden)
Bokus: The Cleanest Race (E-bok)

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.