Känslomässig middag avslutade toppmötet

Moon Jae-in håller tal under gemensam middag med Kim Jong-un.
Moon Jae-in håller tal under gemensam middag med Kim Jong-un.

Fredagens historiska toppmöte mellan Kim Jong-un och Moon Jae-in avslutades på kvällen med en gemensam middag. De pratade vänskaplig, skålade i glasen och åt maträtter som kunde symbolisera försoning och fred. Inför middagen uttryckte Moon och Kim både en förhoppning om att toppmötets uttalande om en fredlig utveckling på Koreahalvön inte skulle gå att rulla tillbaka.

Deras stora ålderskillnad, olika livserfarenheter och olika sätta att prata koreanska tycktes inte ha varit något hinder för dem att komma nära varandra. Hand i hand upprepade de deras gemensamma mål om att uppnå fred på Koreahalvön.

-Våra axlar tyngdes med en sorts historisk plikt, men det har varit en väldigt belönande dag, sade Moon och sade att gränsbyn Panmunjom, tidigare en symbol för halvöns delning, nu har förvandlats till en “födelseplåt för världsfred”.

-Ordförande Kim och jag hade samtal i största uppriktighet, och vi talade samma språk. … Idag slog vi in på en väg som kommer att låta oss bli av med krigsmolnen över Koreahalvön och säkra fred, välstånd och samexistens, fortsatte Moon.

Kims breda leenden kan ha maskerat hans nervositet, men de kan också ha kommit av en känsla av glädje efter de stärkta relationerna mellan de bägge länderna.

-Detta är en plats där människor från Syd och Nord kom samman, men jag kan knappt skilja på vem som kommer Syd och vem som kommer från Norr, sade Kim.

-Detta är en rörande scen som bekräftar det faktum att vi är ett som inte kan separeras och det gör att mitt hjärt slår extra slag, och det känns som en dröm för mig och jag är lycklig, lade Kim till.

LÄS MER:  Spekulationer om att Kim Jong-un befinner sig i Kina

Sydkoreas presidentfru, Kim Jung-sook t.h.), och Kim Jong-uns fru, Ri Sol-ju.
Sydkoreas presidentfru, Kim Jung-sook t.h.), och Kim Jong-uns fru, Ri Sol-ju.
Mötet mellan Sydkoreas presidentfru, Kim Jung-sook, och Kim Jong-uns fru, Ri Sol-ju, såg ut som en återförening mellan två systrar som inte setts på länge. De omfamnades och utbytte hjärtliga hälsningar.

Kvällsaktiviteten avslutades med ett gripande framförande av det klassiska koreanska folkmusikstycket “Aritang”, vilket berörde de båda ledarna.

De två ledarna enades om att mötas igen i Pyongyang till hösten.

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.