Kim Jong-un mötte Donald Trump

Kim Jong-un och Donald Trump
Kim Jong-un och Donald Trump

Det historiska toppmötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump inleddes i Singapore på tisdagsförmiddagen. Mötet innebär en historiska möjlighet till en fredlig utveckling på Koreahalvön

Toppmötet inleddes klockan 0900 på semesterön Santosa i Singapore. Bakgrunden till mötet är höstens besked från Nordkorea om att landet nu skaffat sig kärnvapenkapacitet och besitter missiler som kan nå USA. Ett besked som gjorde att Donald Trump å sin sida meddelade att USA aldrig kommer att låta sig försättas i en gisslansituation och hotade med vedergällning. Men bakgrunden är också en vår av upptinade relationer och ett annat historiskt toppmöte, när Kim Jong-un mötte den sydkoreanska presidenten Moon Jae-in (läs mer).

De två ledarna gick varandra tillmötes framför en fond av ländernas flaggor på hotellet Capella. De skakade hand och poserade för fotograferna. Kim hälsade på Trump genom att på engelska säga: ”Nice to meet you, Mr President”.

Positiva omdömen

Tillsammans med sin översättare gick de sedan genom en pelargång till ett mötesrum för att genomföra det första mötet mellan en sittande amerikansk president och en ledare för Nordkorea.

-Vi kommer ha en fantastisk diskussion och, vad jag tror, en enorm succé, sade Trump med Kim vid sin sida. Och det är en ära för mig, och jag tvivlar inte på att vi kommer att få en fantastisk relation.

Kim sade att det inte varit enkelt att få till mötet.

-Vi har ett förflutet som håller oss nere och felaktiga fördomar och handlingar har täckt våra ögon och öron, men vi har övervunnit allting för att komma så här långt.

LÄS MER:  Spekulationer om att Kim Jong-un befinner sig i Kina

De två höll ett 45 minuter långt möte på tu man hand och förflyttade sig sedan till utökade bilaterala samtal där deras respektive delegationer deltog.

Medan de promenerade till möteslokal ska Kim ha sagt till Trump att ”många människor i världen ser på detta som någon form av fantasi från en science fictionfilm”.

Lunch med koreanska förtecken

Trump sade till de samlade reportrarna att det första mötet var ”väldigt, väldigt bra” och beskrev deras relation som ”utomordentlig”. Han lade till att de båda kommer att ”lösa ett stort problem, ett stort dilemma”.

Den nordkoreanska ledare log, men besvarade inga frågor om huruvida han avsåg att skrota sina kärnvapen.

Men frågan om de nordkoreanska kärnvapen lär ha diskuterats och inför mötet lär en av knäckfrågorna ha varit definitionen av kärnvapennedrustning. USA vill se en total, verifierbar och oåterkallelig skrotning. Nordkorea å sin sida menar att nedrustning också innebär att USA avvecklar sitt kärnvapenparaply över Sydkorea och Japan.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade inför mötet att USA:s krav inte förändrats, men lade till att USA är redo att lämna nya säkerhetsgarantier.

Vid det utökade bilaterala mötet deltog USA:s utrikesminister Pompeo, stabschefen John Kelly och den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton.

På den nordkoreanska sidan deltog Kim Yong-chol, vice ordförande i det styrande arbetarpartiets centralkommitté, Ri Su-yong, partiets vice ordförande i utrikesfrågor, och utrikesministern Ri Yong-ho.

Deras avslutande möte var en arbetslunch där också nyckelpersoner från vardera sida deltog. På menyn fanns ett stor antal rätter från de lokala och koreanska köken.

Det kommer dock inte, vilket det spekulerats om, bli en förlängning av toppmötet över onsdagen. President Trump kommer att hålla en presskonferens 1900 lokal tid på tisdagen innan han flyger hem till USA.

LÄS MER:  Koreanska ledarna eniga om att inleda fredlig relation

Källa:
Yonhap News: Trump, Kim hold historic summit in Singapore

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.