Koreanska ledarna eniga om att inleda fredlig relation

Kim Jong-un och Moon Jae-in under en gemensam presskonferens.
Kim Jong-un och Moon Jae-in under en gemensam presskonferens.

Ledarna för Nord- och Sydkorea enades under tisdagen om att “helt upphöra med fientliga handlingar mot varandra inom alla områden”. Detta som en del i försöken att formellt avsluta Koreakriget (1950-1953) och få fram ett fredsavtal mellan länderna.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un och President Moon Jae-in lovade att försöka få till samtal med USA och Kina för att kunna ersätta det vapenstilleståndsavtal som undertecknades 1953 med ett faktiskt fredsavtal. De enades också om att förvandla den militärt överbelastade gränssonen till “en fredszon”.

I ett gemensamt uttalande sade de båda ledarna att “Sydkorea och Nordkorea aktivt kommer att samarbete för att etablera en parmanent och stabil fredlig ordning på Koreahalvön”. De sade också att detta är ett historiskt uppdrag som inte kan dröja längre. På samma sätt ska Moon och Kim kommit överens om att även uppnå en fredszon runt den kontroversiella marina gränsen mellan länderna i Gula Havet.

Företrädare för de bägge ländernas militärer planerar att hålla toppmöte i maj.

Källa:
Yonhap News: Moon, Kim agree to halt all hostile acts

LÄS MER:  Nordkorea satsar 10 miljoner dollar i kambodjanskt museum
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.