Läsvärt och heltäckande om Nordkorea

Det har kommit ut otaliga böcker som försöker att beskriva “fenomenet” Nordkorea och förklara för sina läsare varför landet uppför sig som det gör. Vissa av dem lyckas verkligen, såsom till exempel Bertil Lintners bok Great Leader, Dear Leader, medan andra går bet (James G Zumwalts bok Living the Juche Lie är ett lysande exempel på detta). Vissa böcker har en god ansats, men går bort sig i att skruva bilden av Nordkorea ett varv för mycket. Här tänker jag kanske närmast på Alla monster måste dö.

När jag fick Loretta Napoleonis bok “Nordkorea – Landet vi älskar att hata” funderade jag om det verkligen behövdes ytterligare en bok på samma tema. Vad finns mer att berätta och vad kan Napoleonis bok egentligen tillföra.

Loretta Napoleoni på Bokmässan i Göteborg 2015
Loretta Napoleoni på Bokmässan i Göteborg 2015

Loretta Napoleoni är en italiensk författare, journalist och ekonom bosatt i London. Hon har tidigare skrivit böcker som Islamiska staten, Made in China: den nya ekonomiska supermakten och Skurkkapitalismen: hur bedragare, hallickar och maffiakungar påverkar världsekonomin.

Ganska snabbt kunde jag konstatera att mina farhågor kom på skam och att Napoleonis bok är en väldigt bra bok om Nordkorea och en bok som verkligen har ett värde. Det stora värdet ligger i författarinnas ambition att berätta hela historien om Nordkorea och att hon verkligen försöker att belysa landet ur många olika aspekter.

Hon beskriver konfucianismens stora roll för dagens Nordkorea, liksom den stora betydelse som nationalismen har för den nordkoreanska regimen och propagandan. Napoleoni skriver också om Koreakrigets stora trauma för nationen och hur detta har påverkat det Nordkorea vi ser idag.

LÄS MER:  Fascinerande historia som tas tillvara på bästa sätt

Hon har en verklig ambition att förklara, utan att fördöma. Napoleoni försvarar aldrig regimen och dess övergrepp, men hon försöker att måla upp en bakgrund för läsaren så att det nordkoreanska agerandet inte längre framstår som galet och irrationellt. Hur förkastligt till exempel landets framställning av kärnvapen är, finns det en bakgrund till varför Nordkorea befinner sig där det befinner sig idag.

Jag kan läsa in en ambition hos författaren om att vi utan förståelse för den koreanska historien och den nordkoreanska kontexten, aldrig kommer att kunna bemöta Nordkorea på ett sätt som kan skapa förändring.

Om jag ska lyfta fram något negativt med boken är det att den är lite kort. Volymen är mindre omfattande än ambitionen, vilket är synd. De få sidorna gör visserligen boken lättläst, men ibland uppfattar jag boken som lite för kortfattad. Den hade tjänat på att breda ut sig än mer.

Köp boken:
Adlibris: Nordkorea : landet vi älskar att hata (Inbunden)
Adlibris: North Korea: The Country We Love to Hate (Pocket, Engelska)
Adlibris: North Korea: The Country We Love to Hate (E-bok, Engelska)
Bokus: Nordkorea : landet vi älskar att hata (Inbunden)
Bokus: Nordkorea : landet vi älskar att hata (E-bok)
Bokus: North Korea: The Country We Love to Hate (Häftad, Engelska)
Bokus: North Korea: The Country We Love to Hate (E-bok, Engelska)

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.