Möte mellan USA och Nordkorea i Singapore

USA:s och Nordkoreas flaggor
USA:s och Nordkoreas flaggor
Delegater från Nordkorea och USA har träffats under ett informellt tredagarsmöte i Singapore denna vecka. Choi Son-Hee, som var representant för Nordkorea vid de tidigare sexpartssamtalen, deltog vid mötet och har bekräftat att mötet har ägt rum genom ett e-brev till radiostationen Voice of America. Hon sade att Nordkorea framfört till USA att frågan om Nordkoreas kärnvapen och förbättringar i relationen mellan de bägge länderna helt beror på USA:s vilja och beslutsamhet. Hon slog också fast att Nordkorea kan tänka sig en avrustning, men att landet då kräver att USA avslutar sin negativa politik gentemot Nordkorea.

I ett svar från USA:s utrikesdepartement slogs fast att USA inte har några fientliga avsikter. Departementet bekräftade också att mötet i Singapore ägt rum, men att det var ett helt igenom privat initiativ utan inblandning från USA:s regering.

Källa:
KBS World: VOA: US, N. Korea Hold Contact in Singapore

LÄS MER:  Inget Nordkoreabesök för Ban Ki-moon
Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.