För mycket fokus på utseende och för lite på innehåll

På ett sätt är det ganska enkelt att beskriva Simon Hesslers litterära debut “Vad nålen ritar : en berättelse om Nordkorea”. Det är en tämligen linjär och enkel berättelse om Yip Mi-ran och hennes familj. Tillsammans lever de ett priviligerat liv i Pyongyang som inminbanjang, dvs den som är ansvarig för övervakningen i hennes kvarter. Men de hamnar i onåd och medan hennes familj lyckas att fly det slutna landet, blir Yip Mi-ran kvar i Nordkorea där hon utsetts för omfattande förhör innan hon förflyttas till ett läger för politiska fångar.

Men om berättelsen är linjär är boken någonting helt annat. Baksidestexten beskriver boken som en grafisk roman och jag kan nog konstatera att boken är mer grafisk än roman. Cirka en tredjedel av sidorna består av vanliga textstycken, medan resten är grafiska framställningar.

Det kan till exempel röra sig om en sida fylld av mindre-än-tecken, med ett större-än tecken som ska illustrera Yip Mi-rans utanförskap under en Taekwon-do-uppvisning. Det kan vara en sida som utelämnar 90 procent av orden för att illustrera hennes vaga minnesbild av det händelseförlopp som sidan behandlar. Eller så är det ett flertal uppslag i svart, grått och vitt helt utan ord eller med enbart ett fåtal ord, tänkta att illustrera hur huvudpersonerna rör sig från mörker till ljus. I en annan passage behöver du snurra runt boken för att kunna följa texten, vilket är tänkt att illustrera hur Yip Mi-ran syr gardiner på textilfabriken Elfte Maj.

Frågan är om det funkar?

Nja, måste jag tyvärr säga. I själva verket stör jag mig mest på detta konstlade sätt att berätta en roman. Visst, det är snyggt och originellt, men tillför det något mer än bara originalitet? Jag tycker inte det. Det är först mot bokens allra sista sidor som den griper tag om mig och då sker berättandet på ett rakt och ordinärt litterärt sätt.

LÄS MER:  Intelligent berättad spänning till sista sidan

Simon Hessler
Simon Hessler
Nackdelen är också att boken blir oerhört snabbläst. Det var ett fåtal timmar jag behövde lägga på att ta mig igenom hela boken. Jag kände mig nästan lite blåst på en god bok när jag var färdig.

Personligen hade jag helst sett att Hessler använt tiden han lagt ned på arbetet med boken till att utveckla berättelsen och karaktärerna, istället för fundera ut skruvade grafiska uttryckssätt. Visst, det är häftigt ibland, men inte tillräckligt häftigt för att det ska vara värt de förluster i djup och läsvärde som jag menar att det också innebär. Andra recensenter har hyllat boken, men jag håller mig lite mer kallsinnig. Helhetsintrycket är okej, men inte så mycket mer.

Köp boken:
Adlibris: Vad nålen ritar : en berättelse om Nordkorea (Pocket)
Bokus: Vad nålen ritar : en berättelse om Nordkorea (Pocket)
CDON:Vad nålen ritar : en berättelse om Nordkorea (Pocket)

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.