Nordkorea slutar genomföra kärnvapenprov

Kim Jong-un
Kim Jong-un

Nordkorea meddelade under lördagen att man beslutat att upphöra med kärnvapen- och missiltester samt att man avser att stänga ned sin kärnvapenprovsanläggning. Beslutet kommer överraskande och kan komma att förbättra förutsättningarna för att de kommande toppmötena mellan Nordkorea och Sydkorea respektive USA kan bli framgångsrika.

Meddelandet om det nordkoreanska beslutet förmedlades via den statliga nyhetsbyrån KCNA.

-Vi kommer att avbryta kärnvapenprov och provskjutningar av interkontinentala ballisiska missiler från 21 april, citerade KCNA beslutet från det styrande partiet som höll möte under fredagen.

-Nordkoreas nordliga testområde kommer att monteras ned för att transparent garantera upphörandet av kärnvapenprov, fortsatte uttalandet.

Nordkorea har genomfört alla sina sex kärnvapenprov i det aktuella området, Punggye-ru, i landets nordöstra provins. Nordkoreas första prov genomfördes 2006 och det senaste genomfördes så sent som i september förra året.

KCNA meddelade också att Nordkorea inte kommer att använda sig av kärnvapen såvida inte landets utsätts för kärnvapenhot eller provokationer riktade mot landet.

Beslutet kommer efter ett möte i den mäktiga centralkommittén i det styrande Koreanska Arbetarpartiet. Mötet hölls en vecka före det att Kim Jong-un ska möta den sydkoreanske presidenten Moon Jae-in i gränsbyarna Panmunjom på fredag. Det mötet kommer att följas av ett möte mellan Kim och USA:s president Donald Trump i slutet av maj eller i början av juni. Frågan om nordkoreanska kärnvapennedrustning kommer att toppa dagordningen för båda mötena.

Kim Jong-un hävdade att Nordkorea nu lyckats att framställa kärnvapenladdningar som kan bestycka landets missiler och att det därmed inte längre finns skäl att genomföra fler test.

-Uppdraget för den norra kärnvapenprovanläggningen är nu genomfört, sade Kim Jong-un enligt KCNA.

LÄS MER:  Iran förnekar samarbete med Nordkorea

Såväl Sydkorea som USA har i uttalandet välkomnat det nordkoreanska beslutet.

Källa:
Yonhap News: N.K. decides to suspend nuclear, missile tests, shut down atomic test site

Om Pär Lundqvist 775 artiklar
Pär Lundqvist är redaktör på infokorea.se. Han jobbar till vardags som politisk sekreterare för Liberalerna. Pär besökte Nordkorea 2012 och grundade därefter infokorea.se. Han nås lättast på par@infokorea.se eller @parlundqvist.

Bli först med att kommentera

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.