Om denna sida

Infokorea är en oberoende, privatägd webbplats fokuserad på Nordkorea. Vi har ingen anknytning till någon politisk organisation eller nation. Allt arbete på infokorea.se bedrivs ideelt.

Infokorea är tänkt som en portal för information och nyheter om Nordkorea som på ett brett sätt kan uppmärksamma situationen i landet. Denna sida ska samla texter och fakta om landet, och även länka till information och artiklar i andra medier. Vi vill beskriva aktuella skeenden i landet, samla fakta om kultur och historia, men också information om till exempel landets förutsättningar för turism och möjligheter för svenska företag att investera i landet.

Infokorea är sprungen ur ett behov av att uppmärksamma situationen i det stängda Nordkorea och samtidigt bredda informationen om landet. Svensk medias rapportering är sporadisk och är i princip uteslutande rapporter om förändringar i det nordkoreanska ledarskapet, beskrivningar av relationen till Sydkorea eller bilder av massarrangemang. Oftast med en nedsättande ton. Vi vill skapa förutsättningar att kunna ge svenskar, såväl journalister, politiker som ”vanliga” svenskar, en total bild av detta komplicerade land.

Utifrån sett är Nordkorea väldigt svårt att förstå. T.ex. etsar sig bilden av tusentals människor i ohejdad gråt vid Kim Il Sungs bortgång sig fast i minnet och reaktionen är svår för en svensk att förstå. Men förståelse för nordkoreanernas levnadssituation och bakgrunden till detta är troligen enda sättet att på sikt kunna hjälpa landet. Utan denna förståelse kan vi inte bidra till en förändring. Målet med denna sida är därför att på kort sikt öka den allmänna kunskapen om Nordkorea i Sverige, för att på längre sikt kunna använda denna kunskap för att om möjligt förändra situationen i landet.

Läs mer om Våra skribenter.

7 kommentarer

 1. Hej!
  Jag undrar vilka personer som ligger bakom infokorea.se. Är det journalister, politiker eller bara vanligt intresserade personer? Är det en ideell organisation/förening eller bara ett antal privatpersoner som driver sajten? Hur finansieras den? Är de journalistiska bidragen betalda eller är det frivilliga krafter som ligger bakom.
  Sidan verkar vara seriös och sansad, men det vore bra med lite mer information om hur sidan skapades och vilka som driver den.

  Med vänliga hälsningar,
  Lilian F H

 2. Hej Lilian!
  Tack för dina kommentarer. Sidan grundades 2012 av mig Pär Lundqvist. Jag arbetar till vardags som politisk sekreterare för Folkpartiet, men sidan är helt fristående från detta parti och alla andra organisationer. Jag är än så länge den enda skribenten, men fler skribenter är välkomna. Finansieringen har jag hittills skött helt privat.
  //Pär

 3. Tycker mig ha svårt att hitta information om USA:s smutsiga historik i Korea. Det är ytterst relevant att ni delger omvärlden hur den amerikanska brottsliga historien i Korea ser ut ,annars är det i princip omöjligt att förstå varför koreanerna reagerar och uttalar sig som man gör.

  Var kan jag läsa om krigsbrotten ?

  Däremot lägger ni ut filmer där vi ser ett brinnande USA.

  Kan inte se denna sida som objektiv så länge inget finns skrivet om det .

  • Hej Lars-Erik,

   Tack för dina kommentar. Objektivitet är svårt. Fokus på sidan hitills har varit att försöka att rapportera om aktuella skeenden på Koreahalvön. I detta arbete försöker jag att ge en så allsidig bild som möjligt. Dessvärre är jag utlämnad åt engelskspråkig media, vilket ger en tonvikt åt det för Nordkorea icke-positiva hållet. Jag försöker att väga upp detta med att ta med nordkoreanska officiella kommentarer, men också rapportera om positiva skeenden i landet som vi inta kan läsa i annan svensk media. Det kan till exempel handla om ökad handel eller nya byggnadsverk.

   När du efterlyser mer historiska analyser kan jag absolut hålla med dig. Koreas historia, och inte minst då Koreakriget, har en avgörande betydelse för den situation vi har idag. USA:s agerande under kriget är i många fall djupt problematisk och är något jag absolut skulle vilja skriva mer om. För närvarande läser jag en mycket intressant bok om detta (The Korean War: A History av Bruce Cumings) som är oerhört kritisk mot USAs inbladning. Jag hoppas kunna skriva en recension om denna bok inom kort.

   Orsaken till att denna historiska analys inte finns på hemsidan, kan idagsläget bara förklaras av tidsbrist. Jag hoppas dock få tid att skriva denna viktiga artikel under våren.

   //Pär

 4. Hej! Jag håller på att göra en källkritisk analys av denna sida till ett skolarbete. Jag undrar varifrån ni får all information, är det bäcker, andra hemsidor annan media?
  Mvh Ella.

 5. USA ockuperar alltjämt södra delen av Korea via bulvaner och marionetter.
  Imperialistisk aggression mot det koreanska folket har bedrivits i flera decennier, inte minst genom Koreakriget.
  Jag rekommenderar Jan Lönns bok “Nordkorea”
  Leve DFRK!

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.